Πολιτικές αντιδράσεις στην Αλβανία για το «χαστούκι των ΗΠΑ» στον Μπερίσα

Η ανακοίνωση πριν δύο μέρες, από τον ίδιο τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, της είδησης για την απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ του Σαλί Μπερίσα και της οικογένειάς του, έχει συγκλονίσει την αλβανική κοινή γνώμη. Πρόκειται στην ουσία για τον ισχυρό άνδρα της Αλβανίας που κυριάρχησε την πολιτική σκηνή της χώρας τα 30 τελευταία χρόνια. Δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δύο φορές Πρωθυπουργός, ηγέτης της πρώτης αντιπολίτευσης στην Αλβανία κατά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος και πρόεδρός της μέχρι την παραίτησή του το 2013.

Οι κατηγορίες που του προσάπτει το αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών μιλούν για βάσιμες πληροφορίες ανάμειξης του Μπερίσια σε υποθέσεις διαφθοράς, προσπάθειες σχετικά με παρεμβάσεις σε δημόσιες υποθέσεις και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, όπως και για ενέργειες παρεμπόδισης των δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα.

Ο ίδιος ο Μπερίσα απέρριψε τις κατηγορίες. Ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη δημόσια επιβεβαίωση των κατηγοριών. Ανέφερε ότι υπήρξε φιλοαμερικανός πολιτικός που εφάρμοσε καθετί που ζήτησαν οι αμερικανικές κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ότι ήταν αυτός που αποκάλυψε τα σχέδια αλλαγής συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο που ετοίμασε στο Βελιγράδι ο δισεκατομμυριούχος Τζ Σόρος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διάδοχος στο Κόμμα του Μπερίσα, ο Λιουλεζίμ Μπάσια, ο οποίος ωστόσο κατηγορείται στη χώρα ότι είναι υποχείριο του προκατόχου του.

Το θέμα μεταφέρθηκε σήμερα στην Αλβανική Βουλή. Η Υπουργός Παρά τω Πρωθυπουργό για τις σχέσεις της Κυβέρνησης με τη Βουλή, Ελίσα Σπυροπάλι, ανέφερε ότι ο μετωπικός αγώνας για να μπει τέρμα στην ατιμωρησία των πολιτικών είναι ανεπιστρεπτί. Κατηγόρησε τον Μπερίσα ότι καλλιέργησε στη χώρα καταστροφικά φαινόμενα και ξόφλησε αναφέροντας ότι η Αλβανία δεν του έχει καμιά υποχρέωση.

Όπως αναμενόταν, το θέμα επικρατεί στην αλβανική κοινή γνώμη. Δεκάδες πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια φέρουν στοιχεία που επιδιώκουν να στεριώσουν τις κατηγορίες των Αμερικανών. Περισσότερο επιμένουν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα γιατί τώρα και ποια είναι τα μηνύματα. Το μεγαλύτερο βάρος δίδεται στην ανάγκη εκκαθάρισης της παλιά γενιάς πολιτικών στη χώρα και στην απαλλαγή της δικαιοσύνης από τα δεσμά της.

Δεν μένει απαρατήρητη η συμπεριφορά της Αμερικανίδας πρέσβης στα Τίρανα κυρίας Υούρι Κιμ, η οποία είναι καθημερινά παρούσα στα αλβανικά ΜΜΕ και ερμηνεύει την κινητικότητα αυτή ως άμεσα συντονισμένη με την αμερικανική κυβέρνηση.

Του Παναγιώτη Μπάρκα, ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αλβανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος