Πόλεμος στο Ισραήλ: Το ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να συρρικνωθεί ετησίως με ρυθμό 11% εκτιμά η JP.Morgan Chase & Co

Τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Ισραήλ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 11% με ετήσιο ρυθμό, εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου με τη Χαμάς, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase & Co., αναφέρει το Bloomberg.

Οι οικονομικές προβλέψεις του πολέμου φαίνεται πως αλλάζουν επί τα χείριστα αφού οι αναλυτές της JPMorgan, σε έκθεσή τους με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου, αναφέρουν ότι οι αρχικές προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, ήταν «πολύ αισιόδοξες».

Είναι η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση που δημοσίευσε μεγάλη τράπεζα της Wall Street. Ωστόσο, οι επενδυτές πούλησαν μαζικά ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία, έτσι ώστε ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ κατέγραψε μείωση 1% από τις 7 Οκτωβρίου και το ισραηλινό νόμισμα υποχώρησε στη χαμηλότερη τιμή του από το 2012.

Αυτές οι νέες προβλέψεις έρχονται περίπου 24 ώρες μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι μια «μακρά και δύσκολη» εκστρατεία είναι μπροστά, γράφει το Bloomberg.

Η πρόβλεψη για συρρίκνωση 11% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023 είναι μία σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και προσαρμόζεται ανάλογα με τους εποχικούς παράγοντες. Για φέτος συνολικά, οι αναλυτές της JPMorgan στοιχηματίζουν σε αύξηση 2,5% του ΑΕΠ του Ισραήλ, ακολουθούμενη από αύξηση 2% το 2024.

Ωστόσο, «οι κίνδυνοι είναι προσανατολισμένοι προς τα κάτω», προειδοποιούν οι αναλυτές. Προσθέτουν ότι «η αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου στην οικονομία του Ισραήλ παραμένει ένα δύσκολο έργο τόσο λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την έκταση και τη διάρκεια της σύγκρουσης, όσο και λόγω της έλλειψης λεπτομερών δεδομένων».

Οι πρόσφατες συγκρούσεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης αυτής με τη Χαμάς το 2014, που διήρκεσε μόνο λίγες εβδομάδες και περιελάμβανε χερσαία επίθεση στο έδαφος, καθώς και ο πόλεμος του 2006 με τη Χεζμπολάχ, «μετά βίας επηρέασαν την οικονομική δραστηριότητα», λένε οι αναλυτές.

Αλλά «ο τρέχων πόλεμος είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εσωτερική ασφάλεια και εμπιστοσύνη», σύμφωνα με ειδικούς της JPMorgan.

Ο αριθμός των νεκρών είναι ήδη υψηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε στις προαναφερθείσες συγκρούσεις. Επίσης, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου έχει κινητοποιήσει περίπου 350.000 εφέδρους, τον μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία του Ισραήλ, από την αρχή του πολέμου. Είναι ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5% του εργατικού δυναμικού του Ισραήλ.

Πηγή: hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος