Πόλεμος στο Ισραήλ: Διακόπτεται η υδροδότηση της Γάζας μετά τη διαταγή για πλήρη αποκλεισμό – Συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις

Κλιμακώνει τα μέτρα κατά Λωρίδας της Γάζας το Ισραήλ στο πλαίσιο των αντεπίθεσης μετά την γενικευμένη επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο. Ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ότι θα επέλθει πλήρης αποκλεισμός με απαγόρευση της εισαγωγής τροφίμων και καυσίμων, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινα κτήνη». «Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του.

Νωρίτερα ήχησαν σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ ακολουθούμενες από αρκετές εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στην πόλη. Οι σειρήνες είχαν ηχήσει ξάνα στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι στρατεύματα κατόρθωσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε 29 περιοχές του Νοτίου Ισραήλ, οι οποίες είχαν καταληφθεί νωρίτερα από Παλαιστίνιους μαχητές. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις σε 800 στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων «τρομοκρατικών υποδομών και κατοικιών ηγετών της Χαμάς», όπως αναφέρουν. Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Στο μεταξύ η Χαμάς ανακοίνωσε πως κρατά 130 Ισραλινούς στη Γάζα και πως πέντε έχουν σκοτωθεί από τις πυραυλικές επιθέσεις των Ισραηλινών.

Την ίδια ώρα συνεχώς αυξάνονται τα θύματα από την αιματηρή σύγκρουση που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που μέχρι αυτή τη στιγμή έχει κοστίσει τη ζωή σε 700 περίπου Ισραηλινούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.100. Από τα αντίποινα των Ισραηλινών, οι αρχές της Γάζας έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα 413 νεκρούς και 1.990 τραυματίες, πληροφορώντας επίσης και για 7 νεκρούς στη Δυτική Όχθη από ισραηλινά πυρά.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διακόπτεται η υδροδότηση της Γάζας μετά τη διαταγή για πλήρη αποκλεισμό  – Συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις
(Photo by Menahem KAHANA / AFP)

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο στόχος είναι τις επόμενες 24 ώρες να έχουν εκκενωθεί όλοι οι οικισμοί στην περιφέρεια της Γάζας και γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν στην περιοχή χιλιάδες στρατιώτες.  

Η κυβέρνηση έχει ήδη κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς με τον πρωθυπουργό Μπενζαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι «αυτό που συνέβη στο Ισραήλ δεν έχει προηγούμενο και θα φροντίσω να μην επαναληφθεί».  

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι συνεχώς αποστέλλονται ενισχύσεις σε έμψυχο υλικό και πολεμοφόδια στους πολεμιστές που μάχονται τις ισραηλινές δυνάμεις σε διάφορα μέτωπα, ενώ πληροφόρησε ότι και χθες πραγματοποιήθηκε ρίψη περισσότερων από 110 ρουκετών προς ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 10 ρουκέτες έπεσαν στη συνοριακή πόλη Σντερότ, η οποία έχει δεχτεί τα περισσότερα χτυπήματα, καθώς και την εισβολή απροσδιόριστου αριθμού Παλαιστινίων μαχητών.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διακόπτεται η υδροδότηση της Γάζας μετά τη διαταγή για πλήρη αποκλεισμό  – Συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις
(AP Photo/Fatima Shbair)

Βαρύς ο φόρος αίματος

«Είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ρίτσαρντ Χεστ, που συμπλήρωσε ότι «οι εικόνες που αντικρύζουμε μας θυμίζουν ISIS. Δεν ήταν επίθεση ενάντια σε κάποιο κτίριο, επιτέθηκαν ενάντια σε ηλικιωμένους, παιδιά, μωρά… Όλος ο κόσμος έχει συγκλονιστεί, γιατί όλοι μας γνωρίζαμε κάποιον από τους νεκρούς, από τους αγνοούμενους».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διακόπτεται η υδροδότηση της Γάζας μετά τη διαταγή για πλήρη αποκλεισμό  – Συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις
(Photo by JACK GUEZ / AFP)

Όπως συμβαίνει στις τυφλές μαζικές επιθέσεις, και εδώ ο βαρύτερος φόρος αίματος πληρώνεται από τον άμαχο πληθυσμό. Ιατρικές πηγές στο Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι έχουν πιστοποιηθεί 260 άψυχα σώματα από την επίθεση της Χαμάς στο ρέιβ πάρτυ στην έρημο, ενώ εκατοντάδες άλλοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών και την εισβολή μονάδων της Χαμάς σε περιοχές του Νότιου Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 100 άτομα έχουν απαχθεί από άνδρες της Χαμάς, όμως εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στην αντιπέρα όχθη, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς διευκρίνισε ότι ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται τουλάχιστον 20 παιδιά, τονίζοντας ότι τα ισραηλινά αντίποινα χτυπούν αδιακρίτως τον παλαιστινιακό πληθυσμό και κρίσιμες υποδομές. Και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαίωσε ότι πολλά σχολεία όπου είχαν καταφύγει τουλάχιστον 20.000 Παλαιστίνιοι μετά την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν υποστεί ζημιές από τα αεροπορικά χτυπήματα. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διακόπτεται η υδροδότηση της Γάζας μετά τη διαταγή για πλήρη αποκλεισμό  – Συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις
(Photo by Mohammed ABED / AFP)

Πηγές: Reuters, AP, EFE, The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος