Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 400 τ.χλμ. ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί στη Χερσώνα

Array

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα πως μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ανακατέλαβε με αντεπίθεση περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλόμετρα κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν από την αρχή Οκτωβρίου περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιφέρειας της Χερσώνας», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης Νατάλια Γκουμενιούκ, αναφερόμενη για πρώτη φορά σε αριθμούς σχετικά με τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων.

Βίντεο δείχνει ρώσους στρατιώτες να παραδίνονται στον ουκρανικό στρατό

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ζαπορίζια, την ώρα που οι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στο Νότο. Ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει Ρώσους στρατιώτες να παραδίνονται στην περιοχή της Χερσώνας. Την ίδια στιγμή κάθε μέρα που περνά ο φόβος για την χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν ολοένα και μεγαλώνει.

Ζελένσκι: Απελευθερώσαμε τρεις ακόμα κοινότητες στη Χερσώνα

Το βράδυ της Τετάρτης (5/10) στο καθιερωμένο ημερήσιο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την απελεύθερωση περισσότερων εκτάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως είπε ο Ζελένσκι ο ουκρανικός στρατός απελεύθερωσε τρία χωριά το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή της Χερσώνας, το Νοβοβοκρεσένκε, το Νοβογκριγκορίβκα και το Πετροπαβλίνκα προσθετοντας ότι «η αντεπίθεση συνεχίζεται».

Ουκρανικό δάχτυλο στην δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα βλέπουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν πως τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Αύγουστο κοντά στη Μόσχα, από την οποία σκοτώθηκε η Ντάρια Ντούγκινα, η κόρη ενός εξέχοντος ρώσου εθνικιστή, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι οποίοι επικαλούνται αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζουν.

Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πήραν μέρος στην επίθεση εναντίον της Ντούγκινα και δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την πραγματοποίησή της, ανέφεραν οι New York Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέπληξαν ουκρανούς αξιωματούχους για τη δολοφονία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εφημερίδα αναφέρει πως μερικοί αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονταν πως στόχος της επίθεσης ήταν ο πατέρας της Ντούγκινα, ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, ένας ένθερμος υποστηρικτής αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Μετά την επίθεση, η Ουκρανία αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο φόνο, ενώ η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ότι βρίσκονταν πίσω απ’ αυτή.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα στο Reuters πως το Κίεβο δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την Ντούγκινα, πριν αυτή σκοτωθεί.

«Αντικειμενικά μιλώντας, η Ντούγκινα δεν είχε πραγματικά κανένα ενδιαφέρον για την Ουκρανία», έγραψε στην εφαρμογή WhatsApp ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει.

«Πριν από το φόνο της Ντούγκινα, ο λαός της Ουκρανίας και αντιπρόσωποι των ουκρανικών αρχών δεν γνώριζαν για τις δημόσιες δραστηριότητές της και για την επιρροή της σε προγράμματα προπαγάνδας.

«Κατά την άποψή μας, αυτοί που ωφελήθηκαν κυρίως από το φόνο της Ντούγκινα ήταν μερικοί ρώσοι ριζοσπαστικοί υποστηρικτές του πολέμου (στην Ουκρανία). Περιλαμβανομένου ενός τμήματος των (ρωσικών) ειδικών υπηρεσιών».

Ο ίδιος δήλωσε πως η Μόσχα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας μετά το φόνο για να αποσπάσει την προσοχή από τις κατηγορίες ότι μερικοί ρώσοι στρατιώτες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ντούγκινα χρησιμοποιήθηκε ως «ιερή θυσία» και σημαντικό σύμβολο προπαγάνδας, πρόσθεσε.

«Η απάντηση στο ερώτημα ‘Ποιός ωφεληθηκε απ’ αυτό;’ είναι προφανής σ’ αυτή την υπόθεση», έγραψε ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος.

Πηγές: ΕΡΤ, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος