Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι αλώνουν το Σεβεροντονέτσκ – Έκκληση Ζελένσκι στη Δύση για επιπλέον όπλα και κυρώσεις (video)

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάκτηση του Σεβεροντονέτσκ, με τους Ρώσους να ελέγχουν ήδη το 80% και τους Ουκρανούς να αρνούνται να παραδοθούν και να δίνουν την ύστατη μάχη.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για την πόλη μας τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Χάρκοβο, την Οδησσό και το Κίεβο. Οι φιλοδοξίες της επικεντρώνονται στον αχανή χώρο από τη Βαρσοβία μέχρι τη Σόφια, από την Πράγα μέχρι το Ταλίν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για μια διπλωματική, συμβιβαστική λύση.

«Ο Ουκρανός Πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία κι εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα είμαστε στο τραπέζι για να παρέχουμε τις εγγυήσεις ασφαλείας», επισήμανε σχετικά.

Με τον πόλεμο να βρίσκεται σε κομβικό σημείο, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν ένα νέο πακέτο βοήθειας με βαρύ οπλισμό προς το Κίεβο.

«Οι σύμμαχοι (του ΝΑΤΟ) δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό, τον οποίο χρειάζεται η Ουκρανία, για να επικρατήσει (στον πόλεμο), συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων και συστημάτων μεγάλης εμβέλειας», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ενέκριναν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου, με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας να καλεί τη Δύση να παραμείνει ενωμένη.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε και δεν μπορούμε να χάσουμε τη δυναμική. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. 

Στο μεταξύ συνεχίζεται το σφυροκόπημα στα ανατολικά από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ η 24χρονη Λίλια από το Σούμι κοντά στα ρωσικά σύνορα περιγράφει τη φρίκη του πολέμου στην απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία Κάτια Αντωνιάδη.

«Προσπάθησαν να βομβαρδίσουν το σπίτι μας από αέρος. Μάς βομβάρδισαν μια φορά και θυμάμαι ότι σκότωσαν γύρω στους 20 ανθρώπους. Μια ολόκληρη οικογένεια σκοτώθηκε από τους Ρώσους», αναφέρει.

Πληροφορίες για επίσκεψη Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς στο Κίεβο

Θεωρείται δεδομένο ότι αύριο ο Μάριο Ντράγκι, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρον θα μεταβούν στο Κίεβο, μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία Κάτια Αντωνιάδη.

Τα τοπικά ΜΜΕ σήμερα αναφέρουν ότι αν οι τρεις άνδρες φτάσουν στο Κίεβο θα είναι μια επίσκεψη η οποία πρόκειται «να μείνει στην ιστορία». Ότι θα σταλεί, δηλαδή, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πούτιν με μια απτή πράξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ώρες, με μια τεράστια προσπάθεια, από μέρους των μυστικών υπηρεσιών των τριών ευρωπαϊκών χωρών, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ηγετών τους.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Ρουμανία, ο Μακρόν κάλεσε για «νέες σε βάθος συζητήσεις» με την Ουκρανία, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε σύγκλιση» χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπαινίχθηκε την επίσκεψη λέγοντας ότι «είναι καιρός να στείλουμε “σαφή πολιτικά μηνύματα” στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα».

Από την ουκρανική προεδρία φαίνεται ότι προετοιμάζονται για μια επίσκεψη το πρωί της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί από την Ουκρανία για αυτό που εκλαμβάνουν ως διφορούμενη υποστήριξη για την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έφτασαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι ράμα και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς.

«Διεθνείς εταίροι συνεχίζουν να έρχονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και αυτό είναι σαφής δήλωση της υποστήριξης που λαμβάνει η χώρα μας», ανέφερε ο

  • Αποστολή – Σούμι: Κάτια Αντωνιάδη
  • Επιμέλεια βίντεο: Άγις Μενούτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος