Η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ρωσικό αεροσκάφος κοντά στο Μινσκ

Οι δηλώσεις αυτές των ηγετικών στελεχών της λευκορωσικής εξόριστης αντιπολίτευσης είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει αντιδράσει στις πληροφορίες περί καταστροφής του ιπτάμενου ραντάρ.

Η εξόριστη λευκορωσική αντιπολίτευση ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ρωσικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και διοίκησης καταστράφηκε σε αεροδρόμιο κοντά στο Μινσκ, κατά τη διάρκεια αυτής που χαρακτήρισε «την πιο επιτυχημένη επιχείρηση δολιοφθοράς» στη χώρα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αντάρτες (…) επιβεβαίωσαν την επιτυχία ειδικής επιχείρησης για να ανατιναχθεί ρωσικό σπάνιο στο είδος του αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Ματσούλιστσα, κοντά στο Μινσκ», ανέφερε μέσω Twitter ο Φράνακ Βιακόρκα, σύμβουλος και στενός συνεργάτης της Σβετλάνας Τσιχανούφσκαγια, της πιο εξέχουσας μορφής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βιακόρκα, «την επιχείρηση διεξήγαγαν δύο Λευκορώσοι» χρησιμοποιώντας UAVs. «Έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.

Δεν ανέφερε ρητώς τον τύπο του αεροσκάφους που καταστράφηκε, αλλά τόνισε πως το κόστος του είναι 330 εκατομμύρια ευρώ και μεταφόρτωσε φωτογραφία που δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην αντιπολίτευση, επρόκειτο για σοβιετικού σχεδιασμού A-50.

«Είμαι περήφανη για όλους τους Λευκορώσους που συνεχίζουν να αντιστέκονται στην υβριδική ρωσική κατοχή της Λευκορωσίας και να αγωνίζονται για την ελευθερία της Ουκρανίας», τόνισε από την πλευρά της μέσω Twitter η κυρία Τσιχανούφσκαγια.

Οι δηλώσεις αυτές των ηγετικών στελεχών της λευκορωσικής εξόριστης αντιπολίτευσης είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει αντιδράσει στις πληροφορίες περί καταστροφής του ιπτάμενου ραντάρ.

Η Λευκορωσία, ο μόνος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν συμμετέχει άμεσα στις ρωσικές επιχειρήσεις, όμως επέτρεψε τη χρήση του εδάφους της όταν άρχιζε η επίθεση πριν από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Μόσχα χρησιμοποιεί λευκορωσικά αεροδρόμια για να πλήττει στόχους στην ουκρανική επικράτεια.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν πολλαπλασιάσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας εκφράζει φόβους πως η Λευκορωσία θα εμπλακεί ενεργά στη σύρραξη. Το Μινσκ λέει πως δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο παρά μόνο αν υποστεί επίθεση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος