Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Τρόμος για τους κατοίκους μετά το νέο μπαράζ επιθέσεων

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και 35 ακόμα χωρών, για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 31 νεκρούς, και πάνω από 160 τραυματίες.

Έντονη είναι η καταδίκη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, και τη Βρετανία.

Οι επιθέσεις ήταν «μια απέλπιδα και μάταιη προσπάθεια της Ρωσίας να ανακτήσει το μομέντουμ» στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία, δήλωσε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. «Δεν θα τα καταφέρει», διαβεβαίωσε.

Ο Oυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει νωρίτερα στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι η Ουκρανία και περισσότερα από 30 κράτη-μέλη του ΟΗΕ ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων που προκάλεσε «πολλές απώλειες αμάχων και σημαντικές καταστροφές σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ. «Οι επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε.

Νέο μπαράζ αιματηρών ρωσικών επιθέσεων: Τρόμος για τους κατοίκους

Νεκροί, τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε υποδομές είναι ο απολογισμός του μπαράζ αιματηρών ρωσικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία την Παρασκευή, με 122 πυραύλους και 36 drones σε μόλις μία ημέρα.

Οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα και μάλιστα ένας πέρασε στον πολωνικό εναέριο χώρο, χωρίς ωστόσο να χτυπήσει πολωνικό έδαφος.

Πολυώροφα κτίρια, σπίτια και σχολεία βρέθηκαν στο στόχαστρο της ρωσικής πολεμικής μηχανής από τη μία άκρη της Ουκρανίας στην άλλη.

Η Μόσχα χρησιμοποίησε όλα τα όπλα που διέθετε, είπε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ουκρανική αεροπορία ανακοίνωσε ότι πρώτη φορά στα σχεδόν δύο χρόνια πολέμου αντιμετώπισε τόσα πολλά χτυπήματα ταυτόχρονα.

Ένα μαιευτήριο και ένα εμπορικό κέντρο χτυπήθηκαν στη Δνείπρο αλλά όσοι βρίσκονταν μέσα μεταφέρθηκαν εγκαίρως σε ασφαλή σημεία, ενώ στην Οδησσό στον νότο καταστράφηκαν σπίτια και διαμερίσματα. 

Θλιβερός ο απολογισμός της διετίας

Σε επιχειρησιακό επίπεδο το 2023 χαρακτηρίστηκε από την έναρξη της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης η οποία ωστόσο είχε περιορισμένη επιτυχία, κατά παραδοχή και του ίδιου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Η Ρωσία εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να ελέγχει σχεδόν το 18% της Ουκρανίας ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα κινδυνεύουν να χάσουν εδάφη που είχαν ανακτήσει: για παράδειγμα έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί από πόλη Μάριινκα στα ανατολικά, ενδέχεται να αποσυρθούν και από την Αντβιίβκα για να περιορίσουν τις απώλειες και κινδυνεύουν να χάσουν το έλεγχο περιοχών γύρω από το Ρομπότινε και του Κουπιάνσκ.

Συνολικά γίνεται λόγος για «τέλμα» στα μέτωπα, υπό την έννοια ότι οι συγκρούσεις δεν επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση του πολέμου το 2024 με εναλλασσόμενα κέρδη και αποτυχίες για την κάθε πλευρά χωρίς μια δραματική αλλαγή στα μέτωπα. Θεωρείται πιθανότερο ότι Κίεβο και Μόσχα θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στα εδάφη που ήδη ελέγχουν.

Δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να πιέσει κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του ανατολικού μετώπου για να διασφαλίσει τουλάχιστον την περιοχή του Ντονμπάς.

Η δε Ουκρανία θα προσπαθήσει κατά πάσα πιθανότητα να αξιοποιήσει τις επιτυχίες της στη δυτική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και να προσπαθήσει παράλληλα να αιφνιδιάσει τους Ρώσους σε ορισμένες στρατηγικές τοποθεσίες, κυρίως γύρω από την Κριμαία.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα θα κριθούν εν πολλοίς από τις πολιτικές αποφάσεις σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Πεκίνο, Τεχεράνη και Πιονγκγιάνγκ.

Δηλαδή από τη συνέχιση της δυτικής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία και τη συνέχιση της στήριξης των συμμάχων της Μόσχας,  μέχρι να αποδεχτούν οι δύο  πλευρές να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για μια πολιτική λύση κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή και οι δύο αρνούνται, τουλάχιστον επισήμως.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει στείλει προς διάφορες κατευθύνσεις το μήνυμα ότι θα ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μια ανακωχή υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των ήδη κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών.

Σφοδρές μάχες δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο εξελίσσεται ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτιμάται ότι θα επιστρατεύσει 400.000 πολίτες το επερχόμενο έτος.

Στο μεταξύ, εγγυήσεις ζητά η δύση για να συνεχίσει την οικονομική βοήθεια.

Διαρκής είναι η πίεση από τη Δύση στο Κίεβο να λύσει τα προβλήματα διαφθοράς.

Επιμέλεια – ΕΡΤ: Λήδα Παπαδοπούλου, Παντελής Γκόνος | Ανάλυση: Κώστας Ονισένκο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος