Πιο κοντά στο Τόκιο η εθνική, που νίκησε στα πέναλτι 17-14 τη Γαλλία

Ένα βήμα μακριά από την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο βρίσκεται η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών. Το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου βρέθηκε ενώπιον ενός απρόσμενου “θρίλερ” στον προημιτελικό του προ-ολυμπιακού τουρνουά του Ρότερνταμ, όπου τελικά κατάφερε να λυγίσει τη Γαλλία με 17-14 στα πέναλτι (κ.α. 13-13) και να πάρει μία άκρως αγχωτική πρόκριση για την τετράδα.

Τα οκτάλεπτα: 6-4, 1-4, 3-4, 3-1
Στα πέναλτι: 4-1

Η ελληνική ομάδα έχει πλέον δύο ευκαιρίες να εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για το Τόκιο, αρχής γενομένης από τον αυριανό (20/2, 21:00) ημιτελικό, πιθανότατα με αντίπαλο τη Ρωσία, η οποία παίζει απόψε με τον σαφώς υποδεέστερο Καναδά. Αν νικήσει, προκρίνεται στους Ολυμπιακούς, αν όχι, θα έχει δεύτερη ευκαιρία την Κυριακή (21/2), απέναντι στον ηττημένο του άλλου ημιτελικού.

Οι Γάλλοι με τα βασικά επιθετικά ατού τους (Μαρζουκί και Κρουσιγιά) δημιούργησαν αρχικά προβλήματα στην ελληνική άμυνα και πήραν τρεις φορές προβάδισμα στο σκορ. Όμως, μία απόκρουση του Ζερδεβά σε πέναλτι του Μαρζουκί (το δεύτερο που παραχώρησαν οι διεθνείς) έδωσε το έναυσμα για ένα σερί 3-0 της εθνικής, που αξιοποίησε ισάριθμες κερδισμένες αποβολές και προηγήθηκε 5-3, με τέρματα των Γενηδουνιά, Βλαχόπουλου και Αργυρόπουλου. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το -εξωπραγματικό για τα δεδομένα της ελληνικής ομάδας- 6-4 και ο Φουντούλης με το ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου ανέβασε τη διαφορά στα τρία γκολ, όμως οι “τρικολόρ” απάντησαν με σερί 4-0 και πέρασαν μπροστά 8-7, σκοράροντας τρεις φορές με παίκτη παραπάνω κι άλλη μία με πέναλτι. Με το σκορ αυτό ολοκληρώθηκε το ημίχρονο, καθώς η εθνική έχασε τρεις επιθέσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην τρίτη περίοδο, καθώς με δύο προσωπικά γκολ του Τομά Βερνού η Γαλλία συνέχισε το σερί της και ξέφυγε 10-7. Ο Φουντούλης έδωσε λύση μετά από 12,5 “στείρα” αγωνιστικά λεπτά για την ελληνική ομάδα, αλλά η άμυνα της εθνικής συνέχισε να… μπάζει από παντού ως το τέλος της τρίτης περιόδου (10-12).

Στο φινάλε “μίλησε” η διαφορά εμπειρίας και παραστάσεων μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ισοφάρισε γρήγορα στο τελευταίο οκτάλεπτο σε 12-12, με τέρματα των Φουντούλη και Γενηδουνιά, και η Γαλλία έχασε τρεις διαδοχικές επιθέσεις με παίκτη παραπάνω (η μία εξ αυτών με πλεονέκτημα δύο παικτών), ενώ ως εκείνη την ώρα είχε 5/6. Ο Αργυρόπουλος σε παίκτη παραπάνω ολοκλήρωσε την ανατροπή, 3΄27΄΄ πριν τη λήξη (13-12), αλλά οι διεθνείς δεν κατάφεραν να “κλειδώσουν” τη νίκη και ο Βερνού τους τιμώρησε στα 36΄΄, ισοφαρίζοντας σε 13-13. Στην τελευταία επίθεση η εθνική δεν κατάφερε να κερδίσει αποβολή, το μακρινό σουτ του Φουντούλη σταμάτησε στο δοκάρι και το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί ήρθε η ώρα του Μάνου Ζερδεβά, ο οποίος δεν είχε καλή απόδοση στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά απέκρουσε δύο πέναλτι, από τους Κανόν και Μαρζουκί. Οι Έλληνες παίκτες είχαν 4/4 και πανηγύρισαν τη νίκη και την πρόκριση στην τετράδα, πολύ πιο έντονα απ’ όσο θα περίμεναν πριν ξεκινήσει το ματς.

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Μαρζουκί (περιφέρεια), 1-1 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 1-2 Κρουσιγιά (περιφέρεια), 2-2 Φουντούλης (περιφέρεια), 2-3 Μαρζουκί (πέναλτι), 3-3 Γενηδουνιάς (π.π.), 4-3 Βλαχόπουλος (π.π.), 5-3 Αργυρόπουλος (π.π.), 5-4 Κανόν (π.π.), 6-4 Αργυρόπουλος (π.π.), 7-4 Φουντούλης (π.π.), 7-5 Κρουσιγιά (π.π.), 7-6 Μαρζουκί (π.π.), 7-7 Κρουσιγιά (πέναλτι), 7-8 Βερνού (π.π.), 7-9 Βερνού (φουνταριστός), 7-10 Βερνού (περιφέρεια), 8-10 Φουντούλης (π.π.), 8-11 Κομέτ (π.π.), 9-11 Γενηδουνιάς (π.π.), 10-11 Βλαχόπουλος (π.π.), 10-12 Μαριόν Βερνού (περιφέρεια), 11-12 Φουντούλης (περιφέρεια), 12-12 Γενηδουνιάς (περιφέρεια), 13-12 Αργυρόπουλος (π.π.), 13-13 Βερνού (περιφέρεια).

Η σειρά των πέναλτι: Φουντούλης 14-13, Κανόν (απόκρουση Ζερδεβά), Παπαναστασίου 15-13, Κρουσιγιά 15-14, Αργυρόπουλος 16-14, Μαρζουκί (απόκρουση Ζερδεβά), Βλαχόπουλος 17-14

Η εθνική είχε 9/17 με παίκτη παραπάνω και 4 γκολ από την περιφέρεια.
Η Γαλλία είχε 5/9 με παίκτη παραπάνω, 2/3 πέναλτι, 5 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Βανπεπερστραέτ (3΄25΄΄ πριν τη λήξη της γ΄ περιόδου), ο Σκουμπάκης (5΄16΄΄ πριν το τέλος του αγώνα) και ο Δερβίσης (4΄14΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα)

Διαιτητές: Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία), Όμε (Γερμανία)

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 3, Σκουμπάκης, Καπότσης, Φουντούλης 5, Παπαναστασίου 1, Δερβίσης, Αργυρόπουλος 4, Μουρίκης, Κολόμβος, Γκιουβέτσης, Βλαχόπουλος 4, Γαλανίδης

ΓΑΛΛΙΑ (Νέναντ Βούκανιτς): Γκαρσό, Μπουέ, Μαριόν Βερνού 1, Μισί, Καζ, Βερνού 4, Κρουσιγιά 4, Μπάμπιτς, Μαρζουκί 3, Κανόν 1, Βανπεπερστραέτ, Κομέτ 1, Ντιμπουά

Στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία των προημτελικών, το Μαυροβούνιο επιβλήθηκε 13-7 της Ολλανδίας και προκρίθηκε στην τετράδα, όπου πιθανότατα θα αντιμετωπίσει την Κροατία (παίζει λίγο αργότερα με τη Γεωργία).

ΠΗΓΗ: SPORTS.ERT.GR

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος