Πιέσεις ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας – Ζυμώσεις για τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας, όλο το χρονοδιάγραμμα

Οι διπλωματικές πιέσεις στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εντείνονται. Για τον Γενς Στόλτενμπεργκ είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και ετοιμάζει βαλίτσες για την Άγκυρα. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Σουηδία έθεσε σε ισχύ τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο και πλέον η Τουρκία δεν έχει άλλες δικαιολογίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμά μου είναι ότι η Σουηδία έδωσε ότι της ζητήθηκε. Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα να επικυρωθεί το αίτημα της Σουηδίας».

Πηγές απο Τουρκία και ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι ο Στόλτενμπεργκ ίσως ταξιδέψει για Άγκυρα ακόμα και την Παρασκευή (2/6) και να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της ορκωμοσίας του. Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών μάλιστα ζητά το θέμα να κλείσει μέχρι τη Σύνοδο του Βίλνιους στις 11 Ιουλίου.


Για την ώρα η Τουρκία τηρεί σιγή ιχθύος και το ενδιαφέρον στο εσωτερικό μονοπωλούν οι ζυμώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο. Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού μένουν εκτός. Ενώ για τον  πρώην τσάρο της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, λέγεται πως ένας από τους όρους που θέτει για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας είναι η αύξηση των επιτοκίων από το 8,5 στο 25% σε βάθος 18 μηνών. Ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η διάλυση της συμμαχίας των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού όπως ανακοινώθηκε μόνος σκοπός ήταν οι εκλογές, όπως και η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου. Με βάση το πόθεν έσχες του έχει τρία ακίνητα και καταθέσεις σε λογαριασμούς που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες.  

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του νέου υπουργικού Συμβουλίου

Πιέσεις ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας – Ζυμώσεις για τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας, όλο το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα

Την Παρασκευή 2/6 η ορκωμοσία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, γύρω στις 14:00

Το Σάββατο (3/6) περίπου στις 14:00 θα ορκιστεί ο Ερντογάν και στις 15:00 θα επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και το απόγευμα θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο Τσάνκαγια.

Η ανακοίνωση των μελών του νέου υπουργικού θα γίνει το Σάββατο το βράδυ γύρω στις 22:00 και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την Κυριακή (4/6)

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα, Στούντιο: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος