Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος (video)

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, η «δύναμη και ο οδηγός» της βασίλισσας Ελισάβετ σε ολόκληρο τον 73χρονο γάμο τους και την 69χρονη βασιλείας της, πέθανε σήμερα σε ηλικία 99 ετών.

Aπό τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοινώθηκε: “Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα ανακοίνωσε το θάνατο του αγαπημένου συζύγου της, Δούκα του Εδιμβούργου, που απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Γουίνσδορ.”

Τη λύπη της για το θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Είμαι λυπημένη που άκουσα για το θάνατο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πρίγκιπα Φίλιππου.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπάθεια προς την Αυτού Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα, τη Βασιλική Οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτήν την πολύ θλιβερή ημέρα»

Η τελευταία δημόσια εικόνα του Δούκα του Εδιμβούργου, είναι στις 16 Μαρτίου, την ημέρα που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο King Edward VII στο Λονδίνο, όπου νοσηλεύτηκε για 28 ημέρες και υπεβλήθη σε επέμβαση καρδιάς.

Το παλάτι αποκάλυψε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ο Δούκας υποβλήθηκε σε θεραπεία για «μόλυνση», αλλά οι ανησυχίες αυξήθηκαν όταν, μετά από δύο εβδομάδες ο Δούκας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο St. Bartholomew «για εξετάσεις λόγω προϋπάρχουσας καρδιακής πάθησης».

Ο πρίγκηπας παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1947, πέντε χρόνια πριν γίνει βασίλισσα και είναι ο μακροβιότερος βασιλικός σύζυγος στη βρετανική ιστορία.

Από εκείνη τη στιγμή, την ημέρα που ο υπολοχαγός Philip Mountbatten με το ελληνικό και δανέζικο αίμα, έγινε ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο Φίλιππος, ήταν πάντα εκεί, ένα βήμα πίσω, από την Ελισάβετ, έγραψε η εφημερίδα Daily Mail.

Τους τελευταίους μήνες, το ζευγάρι έζησε εν μέσω  πανδημίας στο Sandringham στο Norfolk, κατά τη διάρκεια θερινών διακοπών στο Balmoral Estate στη Σκωτία και στη συνέχεια σε αυτό που ονομάστηκε «φούσκα» στο Κάστρο του Windsor όπου βασίλισσα και Δούκας εμβολιάστηκαν  κατά του κορονοϊού.

Το ζευγάρι είχε τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και 10 δισέγγονα.

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος (video)

Γεννηθείς στην Κέρκυρα

Είναι ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, στις 10 Ιουνίου του 1921, πάνω σε ένα τραπέζι των ανακτόρων Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Εκεί βαπτίστηκε ως χριστιανός ορθόδοξος με νονούς τη γιαγιά του, βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Ιωάννη Μαυρόγιαννη.

Λίγους μήνες μετά τη γέννησή του ο πατέρας του συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία. Ο πρίγκιπας Ανδρέας στη μικρασιατική εκστρατεία είχε αναλάβει τη διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, το οποίο θα εκστράτευε με σκοπό την κατάληψη της Άγκυρας. Η εκστρατεία απέτυχε, ο πρίγκιπας Ανδρέας καθαιρέθηκε από τη θέση του και κατηγορήθηκε ότι αποχώρησε από τη θέση του χωρίς εντολή, με αποτέλεσμα να θεωρείται συνυπεύθυνος στην κατάρρευση του μετώπου. Το 1922 κατάφερε να γλυτώσει τη θανατική ποινή μετά από παρεμβάσεις της αγγλικής κυβέρνησης και φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα, στην οποία δεν επέστρεψε ποτέ.

Μαζί του πήρε την οικογένειά του με τον Φίλιππο να μεταφέρεται στο πλοίο μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβάτι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Από τότε έως το 1949 που μετακόμισε στο Clarence House ως σύζυγος της πριγκίπισσας Ελισάβετ, ο Φίλιππος δεν είχε μόνιμη κατοικία. Η μητέρα του, έγινε μοναχή, κλείστηκε σε άσυλο, καθώς διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, ο πατέρας του μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Μόντε Κάρλο, ενώ οι τέσσερις αδερφές του παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στη Γερμανία.

«Έπρεπε να προχωρήσω και αυτό το έκανα», είχε δηλώσει ο πρίγκιπας Φίλιππος. Ωστόσο, η σύγχυση για την ταυτότητα του ήταν έντονη. «Σκεφτόμουν τον εαυτό μου ως Σκανδιναβό. Συγκεκριμένα Δανό. Στο σπίτι μιλούσαμε αγγλικά. Οι άλλοι μάθαιναν Ελληνικά, εγώ καταλάβαινα κάποια. Αλλά μετά η συζήτηση γύρναγε στα Γερμανικά επειδή τα ξαδέλφια μου ήταν Γερμανοί. Αν δεν μπορούσα να σκεφτώ μια λέξη σε κάποια γλώσσα τη σκεφτόμουν σε άλλη».

H γνωριμία με τη 13χρονη Ελισάβετ και η αλληλογραφία τους

Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό. Την ίδια χρονιά γνώρισε την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ. Η νεαρή είχε επισκεφθεί το κολέγιο Ντάρτμουθ Νάβαλ και ο Φίλιππος προθυμοποιήθηκε να την ξεναγήσει. Η 13χρονη Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε, ενώ κράτησε μια φωτογραφία του κρυμμένη στο δωμάτιό της. Ο Φίλιππος, ενώ υπηρετούσε το βρετανικό ναυτικό, άρχισε να αλληλογραφεί με τη νεαρή πριγκίπισσα, η οποία μάλιστα ήταν και μακρινή του ξαδέλφη, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόριας, όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ. Σε ένα από τα γράμματα που αντάλλασσαν έγραφε: «Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος