Εθνική περίοδος πένθους για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Με μία λιτή ανακοίνωση το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου.

«Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα ανακοίνωσε το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτοκρατορίας του Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Υψηλότητά του, πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Windsor».

Όπως έγινε γνωστό από τη βασιλική εταιρεία College of Arms δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία με πλήρεις τιμές για τον εκλιπόντα ούτε θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα, λόγω των περιορισμών κατά της Covid-19.

«Η κηδεία δεν θα είναι κρατική με πλήρεις τιμές και δεν θα προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα. Η σορός της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ ενόψει της κηδείας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Αυτό συμβαδίζει με την παράδοση και τις επιθυμίες του εκλιπόντα» αναφέρει.

Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους για να αφήσουν λουλούδια έξω από τις βασιλικές κατοικίες.

Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο

Ο θάνατος του πρίγκιπα Φίλιππου σηματοδοτεί μία σειρά τελετουργικών εκδηλώσεων στο Hνωμένο Βασίλειο.

Αρχικά ο Λόρδος Chamberlain και ο πρωθυπουργός θα συμβουλευτούν τη βασίλισσα για τις συγκεκριμένες επιθυμίες της σχετικά με την ανακοίνωση του θανάτου και την κηδεία του συζύγου της.

Κατόπιν θα ξεκινήσει μια εθνική περίοδος πένθους, που διαρκεί μέχρι την κηδεία.

Ως σύζυγος της Βασίλισσας, ο Δούκας έχει δικαίωμα σε κρατική κηδεία αλλά έχει εκφράσει την προτίμησή του για μια “λιγότερο ιδιότροπη”, ιδιωτική, στρατιωτική κηδεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (Κάστρο του Windsor) και για μία ταφή στο Frogmore Gardens, όπου είναι ενταφιασμένοι η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ.

Οι σημαίες θα πνέουν μεσίστιες κατά την περίοδο πένθους, η Τελετουργική Πομπή (στη Βουλή των Κοινοτήτων) θα ντυθεί με μαύρο ή θα διακοσμηθεί με μαύρο τόξο και όλοι οι βουλευτές θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια στο αριστερό τους χέρι, ενώ οι άνδρες βουλευτές θα φορούν επίσης μαύρες γραβάτες.

Ολόκληρη η Βασιλική Οικογένεια αναμένεται να φοράει ρούχα πένθους (σκούρα, όχι απαραίτητα μαύρα) όπως και οι βασιλικές μπάντες.

Η Βασίλισσα δεν αναμένεται να ασκήσει καθήκοντα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ψηφιστούν νόμοι καθώς δεν θα παρέχεται η βασιλική σφραγίδα στους νόμους του κράτους.

Η Bασίλισσα θα εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών.

Οι κρατικές υποθέσεις θα σταματήσουν για οκτώ ημέρες και μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου.

Την κηδεία θα ακολουθήσουν 30 ημέρες Βασιλικό Πένθος πριν επιστρέψει η Βασίλισσα στα δημόσια καθήκοντα της.

Η γραμμή διαδοχής στο θρόνο δεν επηρεάζεται, καθώς ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν ποτέ σε αυτόν, οπότε ο πρώτος στη σειρά του θρόνου παραμένει ο Πρίγκιπας Κάρολος.

Μηνύματα για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Τα θερμά της συλλυπητήρια προς την Βασίλισσα Ελισάβετ, την βασιλική οικογένεια και τον βρετανικό λαό, για την απώλεια του δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκιπα Φιλίππου, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέσω twitter.

Στην ανάρτησή της τονίζει ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα, υπηρέτησε με αφοσίωση την πατρίδα του για πολλές δεκαετίες.

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην Αυτής Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα και τη Βασιλική Οικογένεια για τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου» τονίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του o πρωθυπουργός.

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα προσέφερε με αφοσίωση τις υπηρεσίες του στο Στέμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία επί πολλές δεκαετίες. Η συνεισφορά του στον δημόσιο βίο, σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, αλλά και το έργο του με τους νέους θα λείψουν πολύ» υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Αμερικάνος Πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του στο συλλυπητήριο μήνυμά τους αναφέρουν: «Εκ μέρους του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, στέλνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘, σε ολόκληρη τη Βασιλική Οικογένεια και σε όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου για το θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου. Κατά τη διάρκεια της 99χρονης ζωής του, είδε τον κόσμο μας να αλλάζει δραματικά και επανειλημμένα. Από την υπηρεσία του κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, στα 73 χρόνια δίπλα στη Βασίλισσα και όλη του τη ζωή κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας – ο πρίγκιπας Φίλιππος αφιερώθηκε στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κοινοπολιτείας και στην οικογένειά του.

Η επιρροή της μακροχρόνιας αφοσιωμένης δημόσιας υπηρεσίας του είναι εμφανής στο αξιόλογο έργο του, στις προσπάθειες του για την προστασία του περιβάλλοντος, στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που υποστήριξε, στους νέους που ενέπνευσε, και σε τόσα πολλά άλλα. Η κληρονομιά του θα ζήσει όχι μόνο μέσω της οικογένειάς του, αλλά μέσω όλων των φιλανθρωπικών ενεργειών του.

Ο Τζιλ και εγώ έχουμε τη Βασίλισσα και τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του πρίγκιπα Φίλιππου στις καρδιές μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί του» και την αφοσίωσή του «στο Στέμμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλευρό σας», γράφουν ο Φίλιππος Στ΄ και η βασίλισσα Λετίθια στο μήνυμά τους προς την βασίλισσα Ελισάβετ για τον θάνατο του συζύγου της.

«Αγαπημένη θεία Λίλιμπετ,

Λυπούμαστε βαθύτατα με την είδηση του θανάτου του αγαπημένου μας θείου Philip.

Σε αυτές τις οδυνηρές στιγμές, θέλουμε να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας εκ μέρους της κυβέρνησης και του ισπανικού λαού, καθώς και την βαθιά υποστήριξή μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις στιγμές που μπορέσαμε να μοιραστούμε μαζί του αλλά και την αφοσίωσή του και τις υπηρεσίες του στο Στέμμα αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και τον ρόλο που έπαιξε πάντα στο πλευρό σας.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την Μεγαλειότητά σας και με όλη την οικογένεια.

Με όλη την αγάπη μας

Felipe, Letizia».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τη «βαθύτατη θλίψη της» για τον θάνατο του 99χρονου πρίγκιπα, με μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter η εκπρόσωπός της, Ούλρικε Ντέμερ.  «Η φιλία του για τη Γερμανία, η ειλικρίνειά του και το αίσθημα του καθήκοντος (που τον διέκρινε) θα μείνουν αξέχαστα», τόνισε η Ντέμερ, εκ μέρους της καγκελαρίου.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αναφέρθηκε από την πλευρά του στην «ευρωπαϊκή μοίρα» του πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος έζησε έναν αιώνα αναταραχών και ελπίδας στη Γηραιά Ήπειρο.

«Μετά την απώλεια του πρίγκιπα Φίλιππου, η Γαλλία συμμερίζεται τη θλίψη των φίλων του στην απέναντι πλευρά της Μάγχης και χαιρετίζει την ευρωπαϊκή και βρετανική μοίρα ενός ανθρώπου που υπήρξε σύγχρονος ενός αιώνα δοκιμασιών και ελπίδων για την ήπειρό μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του δούκα μαζί με τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ.

Σασόλι: Οι σκέψεις μου είναι με τη Bασίλισσα, τη Bασιλική Oικογένεια και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Πρίγκιπα του Εδιμβούργου, Πρίγκιπα Φίλιππου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου, Πρίγκιπα Φίλιππου. Οι σκέψεις μου είναι με τη Bασίλισσα, τη Bασιλική Oικογένεια και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου εξέφρασε και το ζεύγος Ομπάμα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Καθώς ο κόσμος θρηνεί την απώλεια του, στέλνουμε τις θερμότερες ευχές και τη βαθύτατη συμπαράσταση μας στη Βασίλισσα, στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους και στα δισέγγονά τους και σε όλους όσοι γνώριζαν και αγαπούσαν αυτόν τον αξιοθαύμαστο άνθρωπο».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Aνταποκρίσεις: Ευδοξία Λυμπέρη, Λένα Αργύρη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος