Περού: Αρχαιολογικά ευρήματα ηλικίας περίπου 1.200 ετών αποκαλύπτουν ήθη και έθιμα ταφικών τελετών

Ομάδα Περουβιανών αρχαιολόγων ανακάλυψε στη διάρκεια ανασκαφών στο συγκρότημα Cajamarquilla Pre-Inca, ανατολικά της Λίμα, τα λείψανα οκτώ παιδιών και 12 ενηλίκων που φαίνεται να έχουν θανατωθεί πριν από περίπου 800 έως 1.200 χρόνια σύμφωνα με το Reuters.

Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν έξω από έναν υπόγειο τάφο, όπου η ομάδα του Πανεπιστημίου San Marcos στο Περού ανακάλυψε μια αρχαία μούμια τον Νοέμβριο, που πιστεύεται ότι ήταν ευγενής , δεμένος με σχοινιά, σε εμβρυϊκή θέση.

Ο αρχαιολόγος Pieter Van Dalen είπε ότι οι σωροί, άλλες μουμιοποιημένες και άλλες σε σκελετική κατάσταση , ήταν τυλιγμένες σε πολλά στρώματα υφασμάτων ως μέρος ενός αρχαίου προ-ισπανικού τελετουργικού και πιθανότατα θυσιάστηκαν για να συνοδεύσουν την μούμια του ευγένους.

«Για αυτούς, ο θάνατος δεν ήταν το τέλος, αλλά μάλλον η μετάβαση σε ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο ζούσαν οι νεκροί», είπε ο Βαν Ντάλεν σε συνέντευξη Τύπου. «Πίστευαν ότι οι ψυχές των νεκρών γίνονταν προστάτες των ζωντανών».

Ο Van Dalen είπε ότι αυτό το τελετουργικό της κηδείας ήταν πολύ γνωστό, κάνοντας αναφορά στον τάφο του άρχοντα de Sipan, ενός ηγεμόνα που έζησε πριν από 1.700 χρόνια, που  ανακαλύφθηκε δίπλα σε παιδιά και ενήλικες που είχαν θυσιαστεί.

«Αυτό ακριβώς πιστεύουμε και προτείνουμε στην περίπτωση της μούμιας Cajamarquilla, που θάφτηκε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους», είπε. «Στο πλαίσιο του τελετουργικού, βρέθηκαν στοιχεία βίας στα κορμιά ορισμένων ατόμων».

Η Yomira Huamán, μέλος της ομάδας, είπε ότι μαζί με τα νεκρικά αντικείμενα, ανακαλύφθηκαν επίσης μουσικά αντικείμενα, όπως το “zampońa”, ένα πνευστό όργανο των Άνδεων, εφοδιασμένο με αρκετούς ξύλινους σωλήνες σε σχήμα μερικών σφυριχτρών.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η μούμια του Cajamarquilla ήταν ένας άνδρας περίπου 35 ετών. Το σώμα του δεν είχε εσωτερικά όργανα, πράγμα που σημαίνει ότι εκ σπλαχνίστηκε μετά θάνατον», είπε.

Στο Περού, υπάρχουν εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι πολιτισμών που αναπτύχθηκαν πριν και μετά την Αυτοκρατορία των Ίνκας και που κυριάρχησαν στο νότιο τμήμα της ηπείρου μεταξύ του νότιου Ισημερινού και της Κολομβίας έως την κεντρική Χιλή πριν από 500 χρόνια.

Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος