Περού: Αρνείται τις κατηγορίες περί διαφθοράς ο Π. Καστίγιο-Καταγγέλλει αντιπάλους για απόπειρα κατά της Δημοκρατίας

Array

«Δεν είμαι διεφθαρμένος», λέει ο Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο και κατηγορεί τους αντιπάλους ότι προσπαθούν να τινάξουν στον αέρα τη δημοκρατία στο Περού.

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ψηφοφορίες του Κογκρέσου, ο πρώην αρχηγός πληροφοριών δήλωσε την Τρίτη ότι έδωσε στους εισαγγελείς «ηχητικό υλικό » που δείχνει ότι ανιψιός του Καστίγιο του είχε ζητήσει χρήματα για να χρηματοδοτήσει πράξεις διαφθοράς και ότι ο πρόεδρος δεν ανέλαβε δράση παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε για το θέμα.

Σε περίπτωση που υπάρξει διαδοχή εξουσίας  αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου η αντιπρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε για να ολοκληρώσει τη θητεία μέχρι τον Ιούλιο του 2026.

Όμως και η Μπολουάρτε πέρασε απο έρευνα για φερόμενη συνταγματική παραβίαση, αλλά το νομοθετικό σώμα την απάλλαξε αυτήν την εβδομάδα από όλες τις κατηγορίες.

Ο Καστίγιο κάλεσε για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση σε διάλογο, επαναλαμβάνοντας πρόσφατο αίτημα μιας αποστολής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) που συνέστησε μια «πολιτική εκεχειρία» μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων στο Περού.

«Ας είμαστε υπεύθυνοι και ας μην επαναλάβουμε το κεφάλαιο των περασμένων ιστοριών», είπε ο πρόεδρος. «Μας καλώ να αφήσουμε στην άκρη το μίσος και την αντιπαράθεση που δεν συμβάλλει υπέρ της χώρας».

Μεταξύ των λόγων της έρευνας του Κογκρέσο για την απομάκρυνση  του Καστίγιο είναι η υποτιθέμενη ανικανότητα του να κυβερνήσει μετά τον διορισμό πέντε υπουργικών συμβουλίων και τουλάχιστον 80 υπουργών σε ενάμιση χρόνο στην εξουσία. Αυτό πέρα και από τη διεξαγωγή και πολλών ερευνών για διαφθορά που αφορούσαν την οικογένειά του.
Τον Οκτώβριο, το γραφείο του εισαγγελέα υπέβαλε συνταγματική καταγγελία κατά του Καστίγιο στο Κογκρέσο για φερόμενη καθοδήγηση «εγκληματικής οργάνωσης» με σκοπό το κέρδος από κρατικές συμβάσεις και παρεμπόδιση των ερευνών.
Ο Καστίγιο αρνείται όλες τις κατηγορίες και λέει ότι η καταγγελία είναι απόπειρα «πραξικοπήματος» από την εισαγγελία και το Κογκρέσο.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος