Περιφερειακές εκλογές στο Ζάαρλαντ: Θρίαμβος του SPD, δραματική ήττα του CDU

H πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις παγγερμανικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ομόσπονδο κρατίδιο του Ζάαρλαντ. Το αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος για τους Σοσιαλδημοκράτες SPD και ένας κόλαφος για τους Χριστιανοδημοκράτες CDU. Εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες, και οι Πράσινοι και Φιλελεύθεροι που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς βγήκαν νικητές, με ηττημένους και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, «Αριστερά» (Die Linke) και Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 43,6% πέρασε στην πρώτη θέση με μία μεγάλη άνοδο σχεδόν 14%, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από το Δεύτερο Γερμανικό Κανάλι «ZDF». Mεγάλη νικήτρια είναι η Άνκε Ρέλινγκερ, υπουργός Οικονομίας στην απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να κυβερνά με απόλυτη, αν και οριακά, πλειοψηφία στο Ζααρμπρίκεν. «Μετά από 23 χρόνια το SPD έγινε και πάλι ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο Ζάαρλαντ», είπε η Ρέλινγκερ. «Στόχος είναι μία σταθερή κυβέρνηση», ακόμη και αν αριθμητικά έχει απόλυτη πλειοψηφία, θα διερευνήσει τις πιθανότητες κυβερνητικής συνεργασίας και με άλλα κόμματα..

H νίκη είναι «αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του SPD» και μάλιστα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλικνμπάιλ. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι «είναι εφικτή η νίκη και από τη θέση του δεύτερου, διαπίστωσε ο γραμματέας του SPD, Κέβιν Κίνερτ, η νίκη «είναι πολύ ισχυρό μήνυμα παγγερμανικά». To αποτέλεσμα του Ζάαρλαντ διαμορφώνει θετικό κλίμα για τους Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές εκλογές τον Μάιο στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και στο Σλέσβικ Χολστάιν, οι οποίες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα για το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία. Και στα δύο ομόσπονδα κρατίδια κυβερνούν ισχυροί, χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργοί, ο Χέντρικ Βίστ και ο Ντάνιελ Γκίντερ αντίστοιχα.

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών ήταν η Χριστιανοδημοκρατική ΈνωσηCDU. Mε δραματικές απώλειες 12,2% έπεσε στο 28,5%. Ήταν μία προσωπική ήττα για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τομπίας Χανς, αλλά και κακό ξεκίνημα για τον νέο πρόεδρο του CDU, Φρίντριχ Μερτς. Αυτός δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ζάαρλαντ πατρίδα της Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, με την οποία είχε συγκρουστεί στη διεκδίκηση της προεδρίας του CDU.

Ιστορικών διαστάσεων ήττα σημείωσε η Αριστερά (Die Linke), η οποία έπεσε στο 2,6% (-10,2%). Βασική αιτία είναι οι εσωκομματικές έριδες με πρωταγωνιστή τον συνιδρυτή του κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν. Αυτός, με το SPD, είχε χρηματίσει επί 17 χρόνια πρωθυπουργός στο Ζάαρλαντ. Με την Αριστερά το 2009 είχε πάρει πάνω από 20%, αλλά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αποχώρησε και από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε.

Το προσωρινό, επίσημο αποτέλεσμα άφησε τους Πράσινους με 4,9% (+0,9%) και τους Φιλελεύθερους FDP με 4,8% (+1,5%) και αυτή τη φορά έξω από την τοπική βουλή. Αντίθετα, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD πέρασε με 5,7% (-0,5%) το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπισης και θα είναι στην επόμενη Βουλή του Ζααρμπρίκεν.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος