Πέντε από τις καλύτερες χώρες για εργαζόμενους γονείς

Οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται κάθε δυνατή βοήθεια. Ορισμένες χώρες την παρέχουν καλύτερα από άλλες.

Οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται κάθε δυνατή βοήθεια. Ορισμένες χώρες την παρέχουν καλύτερα από άλλες.

Η Ισλανδία, για παράδειγμα, είναι μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους γονείς, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Bloomberg, η οποία εξετάζει πώς οι πολιτικές των κρατών επηρεάζουν την ποιότητα και κόστος της παιδικής φροντίδας για τους εργαζόμενους γονείς.

Η χώρα δαπανά υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ της – σχεδόν 1,8%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – για την εκπαίδευση και τη φροντίδα της πρώτης παιδικής ηλικίας από οποιοδήποτε άλλο πλούσιο έθνος, σημειώνει το Bloomberg.

Αυτό το επίπεδο επενδύσεων συμβάλλει στο να καταστεί η παιδική φροντίδα σχετικά προσιτή στην Ισλανδία, όπου οι γονείς δαπανούν περίπου το 5% των αποδοχών τους για τη φροντίδα των παιδιών κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ δαπανούν μόλις το 0,3% του ΑΕΠ τους για την πρώιμη εκπαίδευση και την παιδική φροντίδα και οι Αμερικανοί γονείς, κατά μέσο όρο, δαπανούν περίπου το 19% των αποδοχών τους για το κόστος της παιδικής φροντίδας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η έκθεση χαρακτήρισε τις πέντε χώρες που ακολουθούν ως ξεχωριστά παραδείγματα για την ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των εργαζόμενων γονέων:

  • Ισλανδία
  • Εσθονία
  • Γερμανία
  • Καναδάς
  • Νέα Ζηλανδία

Στις ΗΠΑ, η εκτεταμένη έλλειψη παιδικής φροντίδας και το αυξανόμενο κόστος ανατροφής των παιδιών είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των γονέων. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι γονείς έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό από την αρχή της πανδημίας, είτε προσωρινά είτε μόνιμα.

Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν παντού σε κάποιο βαθμό, αλλά ορισμένες χώρες φαίνεται να δεσμεύονται περισσότερο από άλλες να παρέχουν στους εργαζόμενους γονείς αρκετούς πόρους για να ελαφρύνουν αυτό το βαρύ φορτίο.

Οι εργαζόμενοι γονείς με περισσότερους πόρους στη διάθεσή τους είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με έρευνα του 2019 από το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο.

Ο Καναδάς, για παράδειγμα, δεσμεύτηκε το 2021 να δαπανήσει 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών για να μειώσει το κόστος της πρώιμης εκπαίδευσης και της παιδικής φροντίδας. Η χώρα επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι κάθε δολάριο που δαπανάται για την εκπαίδευση στην πρώιμη ηλικία αποφέρει οικονομική απόδοση έως και 2,80 δολάρια, δίνοντας σε περισσότερους γονείς την ελευθερία να συνεισφέρουν στο εργατικό δυναμικό.

Ομοίως, οι πολιτικές της Ισλανδίας που ωφελούν τους εργαζόμενους γονείς είναι ένας λόγος για τον οποίο η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πάνω από το 82% των ενήλικων γυναικών στην Ισλανδία συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2021. Αυτό συγκρίνεται με λίγο πάνω από το 75% στον Καναδά και περίπου 68% στις ΗΠΑ.

Οι περισσότερες από τις χώρες που αναφέρονται στην έκθεση έχουν ένα άλλο σημαντικό κοινό στοιχείο: όλες τους προσφέρουν ισχυρές πολιτικές παιδικής φροντίδας που καθιστούν την εκπαίδευση και τη φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία ευρέως διαθέσιμες και προσιτές, αν όχι δωρεάν.

Τα παιδιά στην Εσθονία ηλικίας μεταξύ 18 μηνών και 7 ετών έχουν εγγυημένη θέση σε ίδρυμα παιδικής φροντίδας, ενώ τα παιδιά της Γερμανίας έχουν εγγυημένη θέση μέχρι το δημοτικό σχολείο στα προγράμματα παιδικής φροντίδας “kita” της χώρας, τα οποία είναι δωρεάν σε ορισμένες πόλεις.

Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί εξαίρεση, από αυτή την άποψη: Τα προγράμματά της για την προσχολική εκπαίδευση θεωρούνται κάπως ακριβά για τους γονείς.

Ωστόσο, η χώρα απέσπασε υψηλούς βαθμούς στην έκθεση του Bloomberg για την ποιότητα αυτών των προγραμμάτων, καθώς και για τη συρρίκνωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων – σε μόλις 5%, σύμφωνα με τον δείκτη Women in Work Index της PwC – που ωφελεί τις εργαζόμενες μητέρες.

Πηγή: CNBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος