Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας – Ο Μακρόν δεν εγκρίνει την αποχώρηση

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν έθεσε στην διάθεση του γάλλου προέδρου την παραίτησή της, η οποία δεν έγινε δεκτή, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, ενώ με 44 έδρες κάτω από την οριακή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η  συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί», φέρεται να εισήλθε σε «μετεκλογικό εφιάλτη».

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητήσει με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων «εποικοδομητικές λύσεις», ανακοίνωσε επίσης το Μέγαρο των Ηλυσίων, στον απόηχο των εκλογών.

Ο Μακρόν ακύρωσε το υπουργικό συμβούλιο και θα συναντήσει Τρίτη πρωί στο προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων χωρίς την παρουσία της πρωθυπουργού Μπορν.

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν δεν θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις, όπως ανακοινώθηκε.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR), της τέταρτης δύναμης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε ότι εξαρτάται από τον Εμανουέλ Μακρόν «να αλλάξει πορεία και να λάβει υπ’ όψιν του τις πολιτικές προτάσεις του κόμματός του ], αν θέλει να συνεχίσει να κυβερνά μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας.

«Αυτός υπήρξε αλαζόνας και τώρα καλεί σε βοήθεια», είπε ο Κριστιάν Ζακόμπ.

Αν και δήλωσε ότι «η στάση μας είναι πολύ σαφής, βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση και θα παραμείνουμε», είπε ο επικεφαλής των LR, η οικονομική πλατφόρμα των οποίων κινείται σε κοινές κατευθύνσεις με τις θέσεις της οικονομικής πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας

Ο Μακρόν  έχει μια εβδομάδα “εξωτερικής πολιτικής” με ταξίδια στο εξωτερικό: ΕΕ-Ουκρανία / G7/ NATO, ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται «διακριτικά» με τα κόμματα που πιθανότατα ενδιαφέρονται για συμμαχίες.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν πρότεινε το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων να επιδιώξει η συμμαχία του Μακρόν «καλούς συμβιβασμούς» με νομοθέτες από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, αφού το κόμμα «Μαζί» απέσπασε 245 έδρες- από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Κατάθεση πρότασης μομφής στις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε η Αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ενώ η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν διαμήνυσε ότι «ο Μακρόν είναι πλέον πρόεδρος μειοψηφίας» και ο Γαλλικός τύπος μιλάει για θνησιγενή πενταετία.

Ανασχηματισμός, πιθανή αλλαγή πρωθυπουργού αλλά και καυτό καλοκαίρι καθώς δίνεται δυνατότητα πρότασης μομφής ή και προκήρυξης βουλευτικών εκλογών από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, είναι τα προβλέψιμα σενάρια, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο.

Ανταπόκριση: Θωμαϊς ΠαπαΙωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος