Παραγουάη: Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα

Οι κυβερνήσεις της Παραγουάης και της Βενεζουέλας έφτασαν σε συμφωνία να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2019.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης ενημέρωσε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες μεταξύ των προέδρων Σαντιάγκο Πένια (Παραγουάη) και Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα) και μέσα στις επόμενες ημέρες οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν διπλωματικές αποστολές.

«Και οι δύο πλευρές δεσμεύονται να επανεκκινήσουν τις διμερείς σχέσεις με απόλυτο σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές ισότητας των δικαιωμάτων, την αυτοδιάθεση των λαών, τη μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και την αλληλεγγύη» συμπληρώνει η επίσημη ανακοίνωση.

Στις 2 Μαΐου, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παραγουάης, ο Σαντιάγκο Πένια δήλωσε διατεθειμένος να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Βενεζουέλα.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 15 Αυγούστου, ο Πένια ενημέρωσε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μαδούρο για την προοπτική να ανοίξουν και πάλι οι πρεσβείες τους στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Παραγουάη: Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα
Ο νέος πρόεδρος της Παραγουάης Santiago Pena κατά την ανάληψητων καθηκόντων του, 15 Αυγούστου 2023 (AP Photo/Jorge Saenz)

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ασουνσιόν, υπό τον πρόεδρο Μάριο Άμπντο Μπενίτες (2018-2023), χαρακτήρισε τη διαδικασία των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα ως παράνομη και αρνήθηκε να την αναγνωρίσει. Στη συνέχεια, έκλεισε την πρεσβεία και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο Μαδούρο ξεκινούσε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος.

Πηγή: EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος