Παρά την κρίση, περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι παρά ποτέ στην Ισπανία-Συγκρούσεις έξω από τράπεζα της Πορτογαλίας

Πριν από επτά ημέρες, οι ευρωπαϊκές εφημερίδες αναδημοσίευαν μια μικρή αγγελία από την ισπανική εφημερίδα El Heraldo de Aragon. Ένας ισπανός συνταξιούχος πρόσφερε 5.000 ευρώ σε όποια εταιρία θα έδινε δουλειά στον άνεργο γιο του. Η Ισπανία έχει ανεργία 27%. Τώρα γίνεται γνωστό ότι έχει και περισσότερους δισεκατομμυριούχους παρά ποτέ πριν στην ιστορία της. Την ίδια ώρα στην Πορτογαλία, μια “τραπεζική διάσωση” συνεχίζει να προκαλεί ένταση.

471 άτομα δήλωσαν to 2013 στην Ισπανία περιουσία πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ, διπλάσιοι σε σχέση με το 2007, πριν, δηλαδή, από την οικονομική κρίση. Και αυτά τα στοιχεία αφορούν τον δηλωμένο πλούτο. Αν ληφθεί υπόψη η φοροαπαλλαγή, η φοροδιαφυγή και η απάτη, ο αληθινός αριθμός των δισεκατομμυριούχων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, γράφει η εφημερίδα El Pais.

Μελέτη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (OECD) τον περασμένο Μάιο έδειξε η κρίση διεύρυνε κι άλλο το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Στην Ισπανία , ο πληθυσμός που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας έχει φτάσει το 18%, δηλαδή, διπλασιάστηκε σε σχέση με τα χρόνια πριν την κρίση.

Παρά την κρίση, περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι παρά ποτέ στην Ισπανία-Συγκρούσεις έξω από τράπεζα της Πορτογαλίας

Στην Πορτογαλία, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από την τράπεζα BES/Novo Banco στη Λισαβόνα. Τον περασμένο Αύγουστο, το κράτος “διέσωσε” τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, διοχετεύοντας 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ στην “καλή τράπεζα” Novo Banco και κρατώντας τα τοξικά στοιχεία στη «κακή τράπεζα» BES. Πελάτες της BES έχασαν τα χρήματα που αποταμίευαν μια ολόκληρη ζωή. Ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα διεκδικώντας τα χρήματά τους, και δε σταματούν να διαδηλώνουν έξω από την τράπεζα, προειδοποιώντας ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν.

πηγές: El Pais, Euronews
Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος