Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο λιμοκτονούν λόγω πολέμων και κλιματικής αλλαγής

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο λιμοκτονούν λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και του ελλείμματος ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική οργάνωση «Welthungerhilfe» στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσής της.

«Για πολλά χρόνια υπήρχε συνεχής βελτίωση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της πείνας, αλλά από το 2014 η κατάσταση έχει αλλάξει: οι πολλαπλές κρίσεις προκαλούν συνεχή αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων», αναφέρεται στην Έκθεση και επισημαίνεται ότι η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται τώρα λόγω και των αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα.

Ιδιαίτερα δραματική, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι η κατάσταση στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στο Νότιο Σουδάν, αλλά και στη Μαδαγασκάρη και στις χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπου η κλιματική αλλαγή προκαλεί εκτεταμένη ξηρασία. «Πρόκειται για ένα κάλεσμα αφύπνισης προκειμένου να ενταθούν επιτέλους οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οδηγεί σε όλο και πιο σοβαρές καταστάσεις ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης», τονίζεται στην Έκθεση της Welthungerhilfe.

Το 2021 οι σημαντικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν οι όλο και σοβαρότερες ένοπλες συγκρούσεις. «Οι πόλεμοι έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σύστημα τροφίμων, επειδή π.χ. καίγονται καλλιέργειες. Λεηλατούνται αποθήκες και περιορίζεται η πώληση των προϊόντων», αναφέρει η οργάνωση.

Στο ίδιο πλαίσιο, η υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Σβένγια Σούλτσε κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέκοψε την διάθεση τροφίμων για στρατηγικούς λόγους. «Μπορεί κανείς να δει ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, ότι βομβαρδίζει σκόπιμα τα λιμάνια της Ουκρανίας ώστε να μην μπορούν να παραδοθούν τα σιτηρά», δήλωσε η κυρία Σούλτσε στο ραδιόφωνο rbb.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος