Πακιστάν: Οι πλημμύρες στη χώρα θέτουν επιτακτικά το ζήτημα παροχής βοήθειας από τις αναπτυγμένες χώρες

Array

Οι φονικές πλημμύρες που πλήττουν το Πακιστάν βάζουν ξανά στο επίκεντρο το ακανθώδες ζήτημα της παροχής βοήθειας από τις πλούσιες χώρες προς τις πιο φτωχές, που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο  ότι οι αναπτυγμένες χώρες εκλύουν και τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 160 εκ. δολαρίων προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στα περισσότερα από 5 εκατομμύρια  πληγέντες Πακιστανούς  σημείωσε ότι  «η νότια Ασία είναι ένα από τα θερμά σημεία της κλιματικής κρίσης. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα θερμά σημεία είναι κατά 15 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσφατη έκθεση προέβλεπε ότι η πιθανότητα ιδιαίτερα ισχυρών μουσώνων στην ινδική χερσόνησο θα εξαπλασιαστεί ως το τέλος του αιώνα, ακόμη κι αν μειωθεί η έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Πριν τις πλημμύρες, το Πακιστάν είχε πληγεί τον Μάρτιο από έναν καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει ως και τους 50 βαθμούς Κελσίου, ο οποίος προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες και ζώα. Ο καύσωνας επιτάχυνε και το λιώσιμο των παγετώνων που έχει η χώρα. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση του όγκου των ποταμών του Πακιστάν και επιδείνωσε τις πλημμύρες.

Αυτές οι πλημμύρες επέφεραν ακόμη ένα πλήγμα στη γεωργία του Πακιστάν, βυθίζοντας κάτω από το νερό καλλιεργήσιμες εκτάσεις και παρασέρνοντας 800.000 ζώα εκτροφής.

Αν σε αυτά προστεθούν οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές – 200 γέφυρες και 3.500 χιλιόμετρα δρόμων—η χώρα είναι αντιμέτωπη με οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Για τη στήριξή του Πακιστάν δεν υπάρχει προς το παρόν παρά η έκκληση του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση δωρεών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά το ύψος του κόστους ανοικοδόμησης σε περίπου 10 δισεκ. δολάρια.

«Δεν πρόκειται για ατύχημα. Η επιστήμη δείχνει ότι η συχνότητα και οι επιπτώσεις αυτών των καταστροφών θα ενταθούν και πρέπει να προετοιμαστούμε», υπογράμμισε ο Άμπελ Μουνίρ πρεσβευτής του Πακιστάν στη Νότια Κορέα και ασκών χρέη προέδρου της G77+ Κίνα, της βασικής ομάδας των αναπτυσσόμενων και φτωχών χωρών στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Οι χώρες αυτές, ζητούν μάταια εδώ και χρόνια να θεσμοθετηθεί ένας ειδικός οικονομικός μηχανισμός για να τις αποζημιώνει για τις «ζημιές και τις βλάβες» που έχουν ήδη υποστεί. Επιδιώκουν μάλιστα να επαναφέρουν το θέμα, στην ατζέντα της COP27 που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Αίγυπτο.

Ο φόβος ότι θα ανοίξει ο δρόμος για νομικές προσφυγές βρίσκεται στη βάση της απόρριψης από τις ανεπτυγμένες χώρες αυτού του μηχανισμού. Εκτιμούν ότι η αποζημίωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να περιλαμβάνεται σε έναν παγκόσμιο μηχανισμό.

Από την πλευρά τους οι πληγείσες χώρες απαντούν ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι πιο πλούσιες χώρες για επενδύσεις υπέρ του κλίματος –100 δισεκ. δολάρια ετησίως—δεν έχουν τηρηθεί.

Το όλο ζήτημα αποτέλεσε αιτία μεγάλης έντασης στη διάρκεια της πιο πρόσφατης COP στη Γλασκώβη, η οποία κατέληξε στην απόφαση να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο «διαλόγου» ως το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος