Π. Τσάκωνας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: Ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται το Ισραήλ δεν προοιωνίζει καλές εξελίξεις, πολλοί οι αποδέκτες του μηνύματος της Χαμάς

«Τους επιχειρησιακούς στόχους δεν τους ξέρουμε με ασφάλεια, τους γνωρίζει μόνο το Ισραήλ» τόνισε ο Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως αναφερόμενος στους πολιτικούς στόχους τους Ισραήλ υπογράμμισε πως «συνδέονται με τη σφοδρότητα και την ένταση των επιχειρήσεων, προκειμένου να πιέσει ο κ. Νετανιάχου όσο το δυνατόν περισσότερο την άλλη πλευρά. Ταυτόχρονα, βεβαίως, αυτή η πίεση σημαίνει και αύξηση της πίεσης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για μια σειρά από λόγους που αφορούν τη νομιμοποίηση του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» υπογραμμίζοντας και τις αντιδράσεις των Ισραηλινών απέναντι στον τύπο των επιχειρήσεων αλλά και τη «φθίνουσα πορεία» όσον αφορά τη νομιμοποίηση τους στο εξωτερικό.

Πιο αναλυτικά μιλώντας για το «ηθικό πλεονέκτημα» που κατείχε αρχικά το Ισραήλ ο κ. Τσάκωνας μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom σημείωσε πως «είναι μια εξελικτική πορεία. Συνεχώς φθίνει. Οπωσδήποτε θα έχει πολύ σημαντικές συνέπειες σε σχέση με τη διαπραγματευτική ικανότητα του Ισραήλ όσον αφορά την επόμενη μέρα. Κι εδώ νομίζω βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα, μια σύγκλιση των εξωτερικών δυνάμεων όσον αφορά το τέλος της ημέρας».

«Αυτή αυτή η περίοδος χάριτος έχει αρχίσει και συνεχώς μειώνεται» σημείωσε αναφερόμενος στους υποστηρικτές του Ισραήλ και υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει πρόβλημα στο πώς επιλέγει να κινηθεί επιχειρησιακά προκειμένου να πετύχει στόχους, οι οποίοι θα του επιτρέψουν την επόμενη μέρα να παραμείνει παρόν στο πεδίο, ενώ τόνισε πως τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρότερα όσον αφορά τη «στρατηγική εξόδου».

Παράλληλα ο κ. Τσάκωνας έδωσε ένα πιθανό σενάριο για την επόμενη μέρα του πολέμου, όπου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα βρίσκεται ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ, ενώ ένα «καλό ερώτημα» όπως το χαρακτήρισε είναι ποιος θα εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους, αφού «ο Αμπάς, ένας υπέργηρος ηγέτης με τα προβλήματα που κουβαλάει είνια άγνωστο αν θα μπορέσει να ηγηθεί της επόμενης μέρας από πλευράς Παλαιστίνης». Κατά συνέπεια να αναζητείται ένα ηγέτης των Παλαιστινίων.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αναμενόμενη» τη στάση των αραβικών κρατών νομίζω είναι αναμενόμενη τονίζοντας πως δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, γιατί αυτό είναι το υπόβαθρο της σχέσης που έχει με το Παλαιστινιακό και στη συγκεκριμένη περίπτωση της κρίσης είναι πολύ προσεκτική η στάση όλων των αραβικών κρατών, όπου κάποια από αυτά τα αφορά άμεσα, όπως την Ιορδανία και την Αίγυπτο».

Αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας σημείωσε πως «βλέπουμε από μια αρχικά επαμφοτερίζουσα στάση να κινείται σαφώς υπέρ της Χαμάς» κρίνοντας «λάθος» την επιλογή του κ. Ερντογάν και σημειώνοντας πως «δεν θα του βγει στο τέλος της μέρας». Ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως «ο κ. Ερντογάν αξιολογεί τα πράγματα με βάση ένα βάρος που έχει το εσωτερικό του ακροατήριο και η δυναμική που δημιουργείται στο εσωτερικό της Τουρκίας που από αυτή την πλευρά του βγαίνει. Είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει μια υποστήριξη της Παλαιστινιακής υπόθεσης και σε αυτή την περίπτωση και της Χαμάς. Στο εξωτερικό είναι μια άλλη υπόθεση» προσθέτοντας πως εκεί διαπιστώνεται ένα «έλλειμμα στρατηγικής».

Επιπλεον αναφορικά με τις κινήσεις Ερντογάν πρόσθεσε πως «αν ρωτήστε ένα εξωτερικό παρατηρητή σε σχέση με το ποια είναι τα οφέλη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από αυτή την επιλογή, σχεδόν οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι είναι μια λάθος επιλογή» τονίζοντας πως μεταξύ άλλων «του στερεί τη δυνατότητα να παρέμβει ουσιαστικά ως έντιμος διαμεσολαβητής, γιατί βρίσκεται στη μια πλευρά».

Τέλος, ο κ. Τσάκωνας αναφερόμενος στο μήνυμα του ηγετικού στελέχους της Χαμάς σημείωσε πως «το μήνυμα αυτό έχει πολλούς αποδέκτες, με βασικό το Ισραήλ αλλά και άλλοι αποδέκτες στο εξωτερικό» και πρόσθεσε για το Ισραήλ πως «ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται δεν προοιωνίζει καλές εξελίξεις, ούτε ούτε θετικές σε σχέση με την επόμενη μέρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος