Π.Ο.Υ: Τουλάχιστον 115.500 θάνατοι εργαζόμενων στον τομέα υγείας & περίθαλψης εξαιτίας της CoViD-19

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Επείγουσα έκκληση για ανάληψη  αποτελεσματικών μέτρων και δράσεων με στόχο την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της φροντίδας από την COVID-19 απηύθυνε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021 έχουν πεθάνει από τον ιό της πανδημίας 115.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από τους 3,45 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ τον Μάιο του 2021.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία από 119 χώρες, φαίνεται ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2021, 2 στους 5 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης είχαν εμβολιαστεί πλήρως, με σημαντική διαφορά μεταξύ των περιοχών και των οικονομικών ομάδων. Λιγότεροι από 1 στους 10 έχουν εμβολιαστεί πλήρως στις περιοχές της Αφρικής και του Δυτικού Ειρηνικού, ενώ 22 χώρες με υψηλό εισόδημα ανέφεραν ότι πάνω από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της φροντίδας τους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο ΠΟΥ εξέφρασε την ανησυχία του ότι ενώ μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της φροντίδας έχουν πεθάνει από την COVID-19, υπάρχει και ένα αυξανόμενο ποσοστό του εργατικού δυναμικού υποφέρει από εξουθένωση, άγχος, άγχος και κόπωση.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τένδρος, κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς των κρατών μελών να ενισχύσουν την παρακολούθηση και την αναφορά λοιμώξεων από την COVID-19, την κακή υγείας και τους θανάτους μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν διαχωρισμό κατά ηλικία, φύλο και επάγγελμα ως τυπική διαδικασία, ώστε να μπορούν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι επιστήμονες να εντοπίζουν και να εφαρμόζουν μέτρα άμβλυνσης που θα μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο λοιμώξεων και κακής υγείας.

Η δήλωση παροτρύνει επίσης τους πολιτικούς ηγέτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν ό, τι μπορούν για να λάβουν κανονιστικές, πολιτικές και επενδυτικές αποφάσεις που διασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Επισημαίνει την ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί με ένα επερχόμενο παγκόσμιο σύμπλεγμα εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της φροντίδας και το κάλεσμα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για ανθρωποκεντρική ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος