Π.Ο.Υ: Έρευνα με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια κατά της ελονοσίας

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

«Τις τελευταίες 2 δεκαετίες, έχουμε επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα με τα υπάρχοντα εργαλεία ελέγχου της ελονοσίας, αποτρέποντας περισσότερους από 7 εκατομμύρια θανάτους και 1,5 δισεκατομμύριο κρούσματα της νόσου», δήλωσε ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Ελονοσίας της ΠΟΥ Πέδρο Αλόνσο.

«Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια είναι ένα από τα πολλά υποσχόμενα νέα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του ρυθμού προόδου ενάντια στην ελονοσία και άλλες ασθένειες.

Η ελονοσία και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα, πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με αποτέλεσμα περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι να πεθαίνουν το χρόνο μόνο από ελονοσία.

Το ζητούμενο είναι να βρεθούν άμεσα νέοι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των ασθενειών. Οι νέες οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιουργούν τα βασικά πρότυπα της μελλοντικής έρευνας και ανάπτυξης γενετικών τροποποιημένων κουνουπιών, ιδίως για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την ηθική, την ασφάλεια, την προσιτή τιμή και την αποτελεσματικότητα.

Εάν αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο νέο εργαλείο για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών και την εξάλειψη του τεράστιου βάρους για την υγεία, την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση.

Το πλαίσιο καθοδήγησης για τη δοκιμή γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, περιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές για να διασφαλιστεί ότι η μελέτη και η αξιολόγηση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών ως εργαλείων δημόσιας υγείας είναι ασφαλής, ηθική και αυστηρή.

Οι τρέχουσες στρατηγικές για τον περιορισμό της μετάδοσης ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια είναι εν μέρει μόνο αποτελεσματικές. Απαιτούνται νέες, συμπληρωματικές προσεγγίσεις για να καλυφθούν τα κενά στις τρέχουσες παρεμβάσεις ελέγχου του φορέα, όπως ο αποτελεσματικός έλεγχος του τσιμπήματος και η παροχή εναλλακτικών λύσεων για τη διαχείριση της αυξανόμενης απειλής εξαιτίας της αντοχής που παρουσιάζουν στα εντομοκτόνα. Η έρευνα δείχνει ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο για τη συμπλήρωση των υπαρχουσών παρεμβάσεων.

«Η συχνότητα εμφάνισης του δάγκειου πυρετού συνεχίζει να αυξάνεται και επηρεάζει τους ανθρώπους σε περισσότερες από 129 χώρες, επομένως χρειαζόμαστε πιο βιώσιμα εργαλεία ελέγχου φορέων για να σταματήσουμε την παλίρροια του δάγκειου πυρετού και άλλων αρβοϊικών νόσων και μερικά νέα εργαλεία προσφέρουν τη δυνατότητα ελέγχου αυτών των ασθενειών», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου των Παραμελημένων Τροπικών Νόσων του ΠΟΥ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος