Ουκρανικό ζήτημα: Δύση και Ρωσία σε πολεμική ετοιμότητα

Με ενίσχυση των δυνάμεών του στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη και πλοία απαντά το ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει επιπλέον οκτώμισι χιλιάδες στρατιώτες σε ύψιστη επιφυλακή για ταχεία ανάπτυξη στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μέτρα για να αυξήσουν την ετοιμότητα των δυνάμεών τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Έχουμε διαβουλεύσεις με συμμάχους για τις αναπτύξεις και τα σχέδια βελτίωσης για όλα τα σενάρια», αναφέρει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Και έχουμε μια ιερή υποχρέωση να υποστηρίξουμε την ασφάλεια των χωρών μας στην ανατολική πλευρά».

Η Μόσχα από την πλευρά της προχωρά σε νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, στην Κριμαία και στη Βαλτική, διαψεύδοντας συγχρόνως ότι απεργάζεται σχέδια εισβολής και κατηγορώντας τη Δύση για υποδαύλιση των εντάσεων.

«Παρακολουθούμε αυτές τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών με μεγάλη ανησυχία», επισημαίνει ο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πέραν της στρατιωτικής ετοιμότητας, Δυτικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να απειλούν τη Ρωσία με βαρύτατες κυρώσεις προειδοποιώντας την επίσης να μην επιχειρήσει προβοκάτσια στην περιοχή του Ντονμπάς με όχημα τους ρωσόφιλους αυτονομιστές. Το Λονδίνο δε θα διστάσει να προχωρήσει σε κυρώσεις, δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για αδιανόητη τραγωδία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

«Έχουμε έτοιμο ένα πακέτο σκληρών κυρώσεων. Και νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι θέλουμε και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας να είναι έτοιμοι να επιβάλουν αυτές τις κυρώσεις αμέσως μόλις υπάρξει οποιουδήποτε είδους ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», επισημαίνει ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν βεβαίως να δίνουν έμφαση στη διπλωματική λύση και το αρραγές μέτωπο έναντι της Μόσχας, όπως κατέστη σαφές κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου με Ευρωπαίους ηγέτες.

«Είχα μια πολύ, πολύ καλή συνάντηση. Είχα πλήρη ομοφωνία με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η αποκλιμάκωση αποτελεί βασική προτεραιότητα και της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Εμανουέλ Μακρόν επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος