Ουκρανική κρίση: Επικίνδυνη κλιμάκωση και αλληλοκατηγορίες – Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ

Επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη ρωσο-ουκρανική κρίση με βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές που ελέγχουν την περιοχή είχαν νωρίτερα κατηγορήσει το Κίεβο για επιθέσεις εναντίον τους. Το Κίεβο με τη σειρά του τούς κατηγόρησε για επίθεση που έπληξε νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρεις τραυματίες.

Διπλωματική πηγή δήλωσε πως η αποστολή παρατήρησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατέγραψε πολλαπλά επεισόδια βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής της πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά οι νέες αυτές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας στην περιοχή του Ντονμπάς συνιστούν «προβοκάτσια». O Ντμίτρι Κουλέμπα κατηγόρησε τη Μόσχα πως παραβιάζει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός των συμφωνιών του Μινσκ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ανησυχεί βαθιά για την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στο Κίεβο για να εμποδίσει περαιτέρω κλιμάκωση. «Ουδείς, ούτε ένας δυτικός εκπρόσωπος δεν μιλά για τις τεράστιες επιθετικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής. Και σε συνδυασμό με τις προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες μόνο ενισχύθηκαν το τελευταίο 24ωρο ή μερικά 24ωρα, πρόκειται για πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση για όλες τις πτυχές των προτάσεών της ασφαλείας δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. “Θα στείλουμε σήμερα την επιστολή απάντησης στους Αμερικανούς. Έχω ήδη πει ότι θα την δημοσιοποιήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας των πολιτών των χωρών μας να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ουκρανική κρίση: Επικίνδυνη κλιμάκωση και αλληλοκατηγορίες – Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Οι εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες υποδαυλίζουν το κλίμα έντασης την ώρα που η Μόσχα έχει αρχίσει την μερική απόσυρση των δυνάμεών της. Η Ουάσιγκτον όμως καταγγέλλει ότι, επί της ουσίας, η Μόσχα όχι μόνο δεν αποκλιμακώνει αλλά προχώρησε στην αύξηση κατά 7 χιλιάδων ανδρών της στρατιωτικής της παρουσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Υπάρχει αυτό που η Ρωσία λέει (ότι κάνει) και υπάρχει και αυτό που η Ρωσία (όντως) κάνει. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις κινήσεις που κάνει αλλά (οι ρωσικές δυνάμεις) παραμένουν συγκεντρωμένες με απειλητικό τρόπο στα σύνορα” σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άλλαξε τα ταξιδιωτικά σχέδιά του την τελευταία στιγμή σήμερα προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. «Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Έντονες ανησυχίες προκαλούν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ. O Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν προς τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ πετούν περισσότερα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει και φιάλες αίματος. “Ήμουν κι εγώ στρατιώτης πριν από λίγο καιρό. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοιου είδους πράγματα χωρίς λόγο. Και σίγουρα δεν τα κάνεις αν ετοιμάζεσαι να επιστρέψεις στο σπίτι σου” τόνισε.

Το ζήτημα αναφορικά με το ΝΑΤΟ δεν είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μιλάμε για το ΝΑΤΟ, για την Ε.Ε. για προσωρινά κατεχόμενα εδάφη. Αυτό που συζητάμε είναι η ανεξαρτησία μας” είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανική κρίση: Επικίνδυνη κλιμάκωση και αλληλοκατηγορίες – Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ
(AP Photo/Vadim Ghirda, File)

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταλούν επιπλέον νατοϊκές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη. “Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα πως η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά δεν βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πως η Ρωσία διατηρεί τεράστια δύναμη εισβολής έτοιμη να επιτεθεί με προηγμένα όπλα από την Κριμαία ή τη Λευκορωσία” δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Η απάντηση του Κρεμλίνου, που αρνείται όλο αυτό το διάστημα ότι σχεδιάζει επίθεση και κατηγορεί τη Δύση για υστερία, ήρθε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Για όλες αυτές οι δηλώσεις από τον Στόλτνεμπεργκ, που άλλοτε είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και άλλοτε τραπεζίτης, δεν έχω καταλήξει ακόμη, δεν ενδιαφερόμαστε πλέον. Δεν πρόκειται για ένα άτομο του οποίου τις δηλώσεις θα λάβει σοβαρά η Μόσχα» είπε η Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να παρατείνει την ουκρανική κρίση για μήνες, για να δοκιμάσει την ενότητα της Δύσης. Η Μόσχα, από την πλευρά της, κατηγορεί την Ουάσιγκτον πως επιδιώκει να αποσπάσει από τη Ρωσία μερίδιο της ευρωπαϊκής αγορά φυσικού αερίου. “Άλλος ένα λόγος είναι η συνεργασίας της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες στον ενεργειακό τομέα- ένα εμπόδιο στην ανάγκη της Ουάσιγκτον να κατακτήσει ακόμη μια αγορά, την αγορά φυσικού αερίου” πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι αναζητεί «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία». «Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η Τρας, η οποία πρόκειται να συναντήσει σήμερα στο Κίεβο τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η ίδια εξέφρασε επίσης τη μεγάλη ανησυχία της για τις σημερινές πληροφορίες που δείχνουν μια ενίσχυση της ρωσικής επίθεσης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η βρετανίδα υπουργός.

Η Ουκρανία συνεχίζει τις αεροπορικές της ασκήσεις ενώ το ρωσικό πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε ναυτικά γυμνάσια στην Κασπία Θάλασσα.

Ουκρανική κρίση: Επικίνδυνη κλιμάκωση και αλληλοκατηγορίες – Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο twitter. Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στην ενότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ εκφράζοντας τη στήριξη στην Ουκρανία. «Σταθεροί και αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των αξιών μας» σημείωσε.

Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας και τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία από πλευράς της Ρωσίας” τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται. Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος