Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 58 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό στη Χερσώνα

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στη Χερσώνα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, καταγγέλλοντας μια αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη αυτήν που ανακατέλαβαν πρόσφατα οι Ουκρανοί, μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού.

Ένας φιλορώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση και ότι στόχος τους

ταν να επιρρίψουν την ευθύνη στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας  Βολοντίμιρ Ζελένσκι , έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου διακρίνονται καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια και πτώματα στους δρόμους. «Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα επισημάνουν αυτές τις φωτογραφίες ως ‘ευαίσθητο περιεχόμενο’. Αλλά δεν είναι ευαίσθητο περιεχόμενο. Είναι η καθημερινότητα της Ουκρανίας και των Ουκρανών», έγραψε. «Αυτές δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι τρόμος, είναι δολοφονίες για εκφοβισμό και για ευχαρίστηση», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος αλλά όχι όλη την επαρχία της Χερσώνας. Ο τοπικός κυβερνήτης Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς, που έχει διοριστεί από το Κίεβο, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι νεκροί έφτασαν τους 10.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο κυβερνήτης που διόρισε η Ρωσία, είπε ότι το Κίεβο διέταξε τον ουκρανικό στρατό να βομβαρδίσει την πόλη. «Πρόκειται για μια βδελυρή πρόκληση, με προφανή σκοπό να κατηγορηθούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», έγραψε στο Telegram.

Ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ο αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, είπε ότι ένας πύραυλος έπεσε δίπλα σε ένα σουπερμάρκετ κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας. «Υπήρχαν πολίτες εκεί, ζούσαν τη ζωή τους, κοίταζαν τη δουλειά τους», είπε.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές από τη Χερσώνα από ανεξάρτητες πηγές.

Ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, είπε ότι η επίθεση προήλθε από ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Grad. Ένας άλλος σύμβουλος, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, επέκρινε εκείνους που ζητούν από το Κίεβο να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, υπενθυμίζοντας τους συνεχείς βομβαρδισμούς στις ουκρανικές υποδομές. «Θα θυμίσω σε εκείνους που προτείνουν να λάβουμε υπόψη μας τις (ρωσικές) ειρηνευτικές πρωτοβουλίες: αυτή τη στιγμή η Ρωσία ‘διαπραγματεύεται’, σκοτώνοντας τους πολίτες της Χερσώνας, σβήνοντας από τον χάρτη το Μπαχμούτ, καταστρέφοντας τα δίκτυα του Κιέβου και της Οδησού, βασανίζοντας πολίτες στη Μελιτόπολη. Η Ρωσία θέλει να σκοτώνει ατιμώρητα. Θα το επιτρέψουμε;» ανέφερε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος