Ουκρανία: Το Κίεβο υπολογίζει πως εξήχθησαν από το Μάρτιο, 4 εκατ. τόνοι σιτηρών μέσω Δούναβη

Array

Μέσω του ποταμού Δούναβη εξάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών από ό,τι οποτεδήποτε άλλοτε υπολογίζουν οι ουκρανικές αρχές μετά το ξέσπασμα του πολέμου πριν από έξι μήνες.

Το Σάββατο, 11 πλοία με συνολική χωρητικότητα 45.000 τόνων έφθασαν στα λιμάνια Ιζμαήλ, Ρένι και Ουστ-Ντόναϊσκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

Από τον Μάρτιο, έχουν εξαχθεί πάνω από 4 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από τη χώρα μέσω των ουκρανικών λιμανιών στον Δούναβη, πρόσθεσε το υπουργείο.

Αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, η προσοχή επικεντρώθηκε στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που παρέμεναν αποκλεισμένα επί μήνες, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών.

Την 22η Ιουλίου η Ουκρανία και η Ρωσία, με μεσολάβηση του ΟΗΕ, υπέγραψαν στην Τουρκία συμφωνία για να επιτραπεί η επανέναρξη των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία μέσω τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που ελπίζεται ότι θα ανακουφίσει την πίεση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Το κέντρο συντονισμού της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ιδρύθηκε δυνάμει της συμφωνίας αυτής, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο πως 1 εκατομμύριο τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων εξήχθησαν μέσω Μαύρης Θάλασσας αφότου ξανάρχισαν τα δρομολόγια. Συνολικά, 103 πλοία έχουν αποπλεύσει από ή έχουν ελλιμενιστεί στην Ουκρανία από τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, κάποιες ποσότητες σιτηρών βγήκαν από τη χώρα μέσω πιο δύσκολων διαδρομών, είτε με φορτηγά πλοία που διαπλέουν τον Δούναβη προς τη Ρουμανία, ή σιδηροδρομικώς.

Πήγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος