Ουκρανία: Την προφυλάκιση του Ποροσένκο ζητά η εισαγγελία

Οι εισαγγελικές αρχές της Ουκρανίας ζήτησαν σήμερα να συλληφθεί ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος κατηγορείται για «εσχάτη προδοσία» ή να του επιβληθεί καταβολή εγγύησης ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια υπόθεση που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική πολιτική κρίση, εν μέσω της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ο Ποροσένκο επέστρεψε στην Ουκρανία το πρωί, μολονότι κινδύνευε να συλληφθεί. Αφού τον υποδέχτηκαν χιλιάδες υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο του Κιέβου, πήγε αμέσως στο δικαστήριο που θα αποφασίσει αν θα τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Ο δικαστής δεν έχει αποφασίσει μέχρι αυτή τη στιγμή αν θα διατάξει την προφυλάκιση ή αν θα τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση.

«Η κυβέρνηση είναι συγχυσμένη και αδύναμη. Αντί να μάχονται τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, προσπαθούν να πολεμήσουν εμάς», είπε ο 56χρονος πρώην πρόεδρος ενώπιον των υποστηρικτών του που φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας ζήτησε να επιβληθεί στον Ποροσένκο να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι και να καταβάλει εγγύηση 1 δισεκατομμυρίου χρίβνια (περίπου 30 εκατ. ευρώ) εάν θέλει να παραμείνει εκτός της φυλακής.

Ο Ποροσένκο, που συνοδευόταν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους του και πολλούς βουλευτές, κατηγόρησε τις αρχές ότι στην περίπτωσή του συνεργάζονται με τη Μόσχα. «Ο εχθρός είναι προ των πυλών» και «θέλει να μας νικήσει διχάζοντας τη χώρα, σπέρνοντας τη διαμάχη», υποστήριξε.

Ο Ποροσένκο κατηγορεί τον διάδοχό του στην προεδρία ότι με τη δίωξή του προσπαθεί να στρέψει την προσοχή των πολιτών μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Οι αρχές πιστεύουν ότι την εποχή που ήταν πρόεδρος διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, κάτι που συνιστά «εσχάτη προδοσία».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, που βρίσκεται στο Κίεβο σήμερα μαζί με αντιπροσωπεία της Γερουσίας των ΗΠΑ, είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ποροσένκο θα έχει «μια δίκαιη δίκη», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ανησυχεί» από τις διώξεις «πολιτικών αντιπάλων» στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος