Ουκρανία: Συνεχίζεται το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones σε υποδομές ενέργειας

Array

Συνεχίζεται στην Ουκρανία το μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones σε υποδομές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει καταστραφεί σχεδόν το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων. «Από τις επτά το πρωί, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση ρεύματος» λέει ο ίδιος.

Παράλληλα, το Κίεβο καλεί τους κατοίκους να μην συμμορφωθούν με το ρωσικό αίτημα να εκκενώσουν την κατεχόμενη Χερσώνα.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η εκκένωση ισοδυναμεί με απέλαση. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει ένα είδος πανικού στη Χερσώνα» λέει ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης της Χερσώνας, Σεργκιί Χλαν.

Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όσο και το βρετανικό επιτελείο στρατού, οι τελευταίες κινήσεις του Πούτιν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, καθώς και οι απειλές πυρηνικού πολέμου, υποδηλώνουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Μόσχα.

«Νομίζω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε μια απίστευτα δύσκολη θέση κι αυτό μου δείχνει ότι το μόνο εργαλείο, που έχει στη διάθεσή του είναι να ασκεί βάναυση συμπεριφορά σε μεμονωμένους πολίτες στην Ουκρανία» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η ασυνήθιστη αυτή κίνηση της Μόσχας πιθανότατα υποδηλώνει ότι οι ρωσικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο της απόσυρσης των στρατευμάτων τους δυτικά του Δνείπερου.

«Ο Πούτιν έχει λίγες επιλογές. Γι’ αυτό και η ρητορική για τα πυρηνικά. Κι ενώ (η ρητορική αυτή) είναι ανησυχητική και πέρα ως πέρα ανεύθυνη, αποτελεί κι ένδειξη αδυναμίας» λέει ο αρχηγός του Βρετανικού Επιτελείου Άμυνας, Τόνι Ραντέικιν.

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την προμήθεια ιρανικών ντρόουν-καμικάζι από τη Μόσχα. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με αυτά τα ντρόουν. Καλούμε το Ιράν να μην παρέχει, ούτε ντρόουν, ούτε πυραύλους» σημειώνει ο Γενς Σόλτενμπεργκ.

Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία της με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην περίπτωση που σταλούν εμπειρογνώμονες για να διαπιστώσουν τη χώρα κατασκευής τους.

Για το ζήτημα αυτό, η Ευρωπαίκή Ένωση αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων σε οκτώ φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος