Ουκρανία: Συνεχίζεται η αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ -Στους 18 πλέον οι νεκροί

Στους 18 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το χθεσινό πλήγμα με ρωσικούς πυραύλους σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας.

Με τον φόβο των αρχών ότι οι πυραυλικές επιθέσεις ενδέχεται να συνεχιστούν, πυροσβέστες και στρατιώτες αναζητούν σήμερα επιζώντες στα συντρίμμια του πολυσύχναστου κέντρου. Την επίθεση, καταδίκασαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Δύση.
Συγγενείς των αγνοουμένων περιμένουν σε ένα ξενοδοχείο στον δρόμο όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο και όπου οι διασώστες έχουν στήσει τη βάση τους.
Όπως είπε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό κέντρο όταν αυτό επλήγη από δύο ρωσικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Λουνίν, τον κυβερνήτη της Πολτάβα, της περιφέρειας αυτής νοτιοανατολικά του Κιέβου όπου βρίσκεται το Κρεμεντσούκ, 25 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ 36 αγνοούνται.

Μετά την επίθεση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα Τρίτη κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει την επίθεση, αλλά ο Ρώσος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκμεταλλεύεται την επίθεση για να κερδίσει την συμπάθεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου.

“Θα πρέπει να περιμένουμε τι θα πει το υπουργείο Άμυνας μας, αλλά ήδη υπάρχουν υπερβολικά πολλές έντονες αποκλίσεις”, έγραψε ο Πολιάνσκι στο Twitter.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κώστας Ονισένκο περιέγραψε το χτύπημα ως εντυπωσιακό αφού πλέον υιοθετούνται τρομοκρατικές μέθοδοι απο τις ρωσικές δυνάμεις που δεν έχουν σκοπό το στρατιωτικό αποτέλεσμα αλλά τον επικοινωνιακό αντίκτυπο.

Την 125η ημέρα εισβολής διαπιστώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται οι πυραυλικές επιθέσεις, απο τις Ρωσικές δυνάμεις  εισβολής. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας σχετίζουν αυτή την αύξηση με το στρατιωτικό αδιέξοδο της ρωσικής πλευράς στο μέτωπο του πολέμου αλλά και με την διεθνή υποστήριξη της χώρας και τις αποφάσεις που αναμένονται απο την G7 και τη Σύνοδο Κορυφής του NATO.

Μετά την έκρηξη  από το πυραυλικό πλήγμα εκδηλώθηκε φωτιά σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία κατασβέστηκε χθες το απόγευμα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.  Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές των ανθρώπων που βγήκαν ζωντανοί  απο την κόλαση της φωτιάς.

Η 43χρονη Λουντμίλα Μιχάιλιτς, έκανε τις αγορές της με τον σύζυγό της όταν από την έκρηξη τινάχθηκε στον αέρα.

“Επεσα κάτω με το κεφάλι και θραύσματα με χτύπησαν στο σώμα. Το κτίριο κατέρρεε”, λέει.

“Ήταν μια κόλαση”, προσθέτει ο 45χρονος σύζυγός της Μικόλα με ίχνη αίματος στον επίδεσμο που είναι τυλιγμένος στο κεφάλι του.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε παράφρονες τρομοκράτες αυτούς που έπληξαν το εμπορικό κέντρο και έκανε λόγο για ένα “υπολογισμένο χτύπημα”.

“Το σημερινό ρωσικό πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ είναι μια από τις πιο αναίσχυντες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μια ήσυχη πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, απλοί άνθρωποι”, δήλωσε χθες ο Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος