Ουκρανία: Στους 16 έφτασαν τα θύματα από το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ- “Έγκλημα πολέμου” το χαρακτήρισε η G7

Ο απολογισμός του πυραυλικού πλήγματος εναντίον εμπορικού κέντρου στην Κρεμεντσούκ στην Ουκρανία χθες Δευτέρα 27/5, αυξήθηκε στους δεκαέξι νεκρούς και τους 59 τραυματίες.

“Ως τώρα έχουμε ενημερωθεί για 16 νεκρούς και 59 τραυματίες, εκ των οποίων 25 εισήχθησαν σε νοσοκομεία”, είπε ο Σερχίι Κρουκ, εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών μέσω Telegram, σημειώνοντας ωστόσο πως ο απολογισμός θυμάτων αυτός δεν είναι ο τελικός.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram έκανε λόγο για “αναίσχυντη τρομοκρατική ενέργεια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χίλιοι άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου αλλά “πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω”.

“Μόνο εντελώς παράφρονες τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μια τέτοια εγκατάσταση με πυραύλους και αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη Γη”, συνέχισε ο Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για ένα “υπολογισμένο χτύπημα”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο η φωτιά επεκτάθηκε σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων μετά την έκρηξη.

Αυτή η πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Ουκρανίας είχε περίπου 220.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς.

Ο Ζελένσκι είχε δημοσιεύσει προηγουμένως ένα βίντεο που δείχνει το εμπορικό κέντρο να φλέγεται, και από εκεί να βγαίνει καπνός και να σχηματίζει πυκνά σύννεφα, με πυροσβέστες και διασώστες να επιχειρούν στο σημείο.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, το εμπορικό κέντρο χτυπήθηκε από αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-22 που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22 από τη ρωσική περιοχή Κουρσκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους υποστηρικτές του Κιέβου να του προμηθεύσουν περισσότερα βαρέα όπλα και να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε με μήνυμά του στο Twitter τη χώρα αυτή ως “κράτος τρομοκράτη” και το υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για χτύπημα που έγινε σκόπιμα την ώρα που το εμπορικό κέντρο ήταν “ιδιαίτερα γεμάτο”, προκειμένου να “προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα”.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ διαβεβαίωσε, όπως την επικαλούνται οι υπηρεσίες της στο Facebook, ότι “ο κόσμος θα ζητήσει από το Κρεμλίνο να λογοδοτήσει για τις θηριωδίες του στην Ουκρανία”.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο, που χαρακτήρισαν «έγκλημα πολέμου».

«Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος