Ουκρανία: Στο Σεβεροντονέτσκ κάηκε το «Παγωμένο Παλάτι» – Ζελένσκι: Θα ανακαταληφθεί η Χερσώνα

Για προσπάθεια ανατροπής των σχεδίων του εχθρού στα νότια» έκανε λόγο στο νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ώρα που ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επιχείρηση ανακτάληψης της Χερσώνας, όπου αναμένεται να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την προσάρτηση στη Ρωσία.

«Είχαμε κάποια καλά νέα στην περιοχή της Ζαπορίζιας και προελαύνουμε στην περιοχή του Χαρκόβου, απελευθερώνοντας εδάφη», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ωστόσο, ο σύμβουλός του Mykhaylo Podolyak, μίλησε στο BBC για απώλειες από 100- 200 στρατιωτών καθημερινά.

Στο Σεβεροντονέτσκ, οι βομβαρδισμοί περιγράφονται συνεχείς και ανελέητοι και μάλιστα ο κυβερνήτης της περιοχής μετέδωσε ότι το σύμβολο της πόλης το «Παγωμένο Παλάτι» κάηκε ολοσχερώς.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεσπάσει χολέρα βρίσκεται η Μαριούπολη τη στιγμή που οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, προειδοποιεί το βρετανικό υπουργείο ‘Αμυνας.

Ανένδοτος ο Λαβρόφ για την θανατική καταδίκη αλλοδαπών

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο Βρετανοί και ο ένας Μαροκινός που καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ είχαν διαπράξει εγκλήματα εκεί.

«Αυτή τη στιγμή οι δίκες στις οποίες αναφέρεστε διεξάγονται με βάση τη νομοθεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διότι τα εν λόγω εγκλήματα διαπράχθηκαν στο έδαφός της», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Μεταξύ των χωρών μελών του ΟΗΕ μόνο η Ρωσία αναγνωρίζει την επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας ως αυτόνομη.

Το Κίεβο τόνισε ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει καμία δικαιοδοσία, όπως και ότι οι τρεις μαχητές ήταν μέλη του ουκρανικού στρατού και κατά συνέπεια προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Οι δύο Βρετανοί, ηλικίας 28 και 48 ετών, παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό έπειτα από εβδομάδες που πολεμούσαν στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ζούσαν στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο και είχαν παντρευτεί εκεί.

Στο μεταξύ ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους τρεις αυτούς αλλοδαπούς ως «ομήρους» για να ασκήσει πίεση στη Δύση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα,  ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο όταν εισέβαλλε στη Σουηδία, λέγοντας ότι τα εδάφη που κατέκτησε ο Ρώσος τσάρος ανήκαν δικαιωματικά στη Ρωσία.

«Ο Μεγάλος Πέτρος διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση ότι ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, καταλαμβάνοντας εδάφη. Δεν κατέλαβε τίποτα! Εφερε στη Ρωσία αυτά που της ανήκαν. Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε κι εμείς το ίδιο καθήκον», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ασκήσεις για τη βελτίωση της αεράμυνας πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής, δοκιμάζοντας την επιχειρησιακή του ετοιμότητα σε περίπτωση αεροπορικής και πυραυλικής επίθεσης. Ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική πραγματοποιεί και η Ρωσία αυτές τις ημέρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος