Ουκρανία – σιτηρά: Ο Ακάρ πιέζει τη Μόσχα «για να σωθεί» η συμφωνία – ‘Eξοδο 12 πλοίων επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ

Array

Την ώρα που όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για το θρίλερ των σιτηρών, 12 πλοία απέπλευσαν  από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μεταφέροντας σιτηρά προς τρίτες χώρες. Η Μόσχα προς το παρόν δεν έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό αν και πριν από δύο ημέρες  ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία σιτηρών,  κατηγορώντας την Ουκρανία για «μαζική» επίθεση με drone στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δηλώνει ότι πίεσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου  προκειμένου «να επαναξιολογηθεί η αναστολή» από την πλευρά της Μόσχας, τονίζοντας ότι η διακοπή των εξαγωγών δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία ενημερώνεται για τις κινήσεις των 12 πλοίων που αναχώρησαν «όπως συμφωνήθηκε από τις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ».

Μεταξύ των πλοίων είναι το Ikaria Angel — ναυλωμένο από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και φορτωμένα με 30.000 τόνους σιταριού που προορίζονταν για το Κέρας της Αφρικής και δεν μπορεί να αποτελέσει στρατιωτικό στόχο, όπως έγραψε σε ανάρτηση ο συντονιστής του ΟΗΕ, Amir M. Abdulla.

O επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ διαβεβαιώνει ότι «δεν υπήρχαν ρωσικά πλοία στον ασφαλή διάδρομο των σιτηρών» την ώρα της επίθεσης από drone, την οποία καταγγέλλει  η Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  δήλωσε νωρίτερα ότι «αν και η Ρωσία ενεργεί διστακτικά, θα συνεχίσει τις προσπάθειες, υπηρετώντας την ανθρωπότητα».

Το Κρεμλίνο έχει ήδη χαρακτηρίσει «επικίνδυνο» να επιβληθεί η συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας η οποία περιγράφει συνθήκες «μη ασφαλείς για τη ναυσιπλοΐα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ήδη ότι η χώρα του θα συνεχίσει την υλοποίηση προγράμματος εξαγωγής σιτηρών «όπως έχουμε συμφώνησει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Η συμφωνία του Ιουλίου για την απελευθέρωση των εξαγωγών σιτηρών είναι κρίσιμη για την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση.

Είχε ήδη επιτρέψει την εξαγωγή περισσότερων από 9,5 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών και επρόκειτο να ανανεωθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Μια ξεχωριστή συμφωνία που υπογράφηκε με τη Ρωσία επέτρεψε την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, παρά τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, προς απογοήτευση της Μόσχας, η οποία θέτει επιτακτικά το θέμα εδώ και εβδομάδες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος