Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Μικολάιφ – Εκρήξεις σε Πολόνε και Τσερνίχιβ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δυνάμεις του έπληξαν με πυραύλους και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις εταιρείας κατασκευής διαστημικών πυραυλικών συστημάτων στο Κίεβο. Η Μόσχα φαίνεται να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία, καθώς την Πέμπτη (28/4) η Οδησσός και το Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, όπως ανέφεραν οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές. Την ίδια μέρα στόχος ρωσικών βομβαρδισμών έγινε το Κίεβο στη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αυτό λέει πολλά για την αληθινή στάση της Μόσχας απέναντι στους διεθνείς θεσμούς, για τις προσπάθειες των Ρώσων ηγετών να ταπεινώσουν τον ΟΗΕ και όλα όσα πρεσβεύει, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Για αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, έκανε λόγο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. 

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης, στο Πολόνε, στο Τσερνίχιβ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και στο Φαστίβ, ένα μεγάλο σιδηροδρομικό κόμβο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Μεγάλες πυρκαγιές αναφέρθηκαν στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, το Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, με τον Σερχίι Μπρατσούκ, διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, να διαβεβαιώνει ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες. Ο κ. Αρεστόβιτς χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

Η Μόσχα απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, τονίζοντας ότι οι άμαχοι μπορούν να φύγουν και να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα.
«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επλήγησαν τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας «έπληξε 76 στρατιωτικούς στόχους», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με τον οποίο ανάμεσα στους στόχους ήταν δύο αποθήκες πυρομαχικών, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και οχηματοπομπές. Υπολόγισε ότι η ουκρανική πλευρά έχασε τουλάχιστον 320 στρατιώτες.

Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον άλλων 38 στρατιωτικών στόχων, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως καταστράφηκαν έξι αποθήκες πυρομαχικών και καταρρίφθηκαν αρκετοί ουκρανικοί πύραυλοι Tochka-U.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στόχος βομβαρδισμών ρωσικό σημείο ελέγχου στην επαρχία Κουρσκ 

Στόχος βομβαρδισμών έγινε σήμερα σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

«Όλμοι εκτοξεύθηκαν εναντίον σημείου ελέγχου στο χωριό Κρουπέτς», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομάν Σταροβόιτ. Ανέφερε πως Ρώσοι συνοριοφύλακες και στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Οικονομική ενίσχυση της ΕΕ σε κράτη-μέλη για να προσφέρουν βοήθεια στους ουκρανούς πρόσφυγες

Ποσό ύψους 3,5 δισ. δολαρίων διανεμήθηκε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία,  ανακοίνωσε την Πέμπτη (28/4) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ποσό προορίζεται για την προσφορά τροφής, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών εκπαίδευσης στους πρόσφυγες, εξήγησε ο επίτροπος Νικολά Σμιτ (Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα) κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, η Πολωνία, η χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες, έλαβε το υψηλότερο ποσό, 560 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία, χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, έλαβαν 450 και 300 εκατ. αντίστοιχα. Η Γερμανία έλαβε 75 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό διανεμήθηκε στις 23 εναπομείνασες χώρες.

Μπάιντεν:  Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων με τη Ρωσία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε  την κατηγορία της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ και το NATO έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Μόσχας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ψευδή και ανησυχητική τη «ρητορική του Κρεμλίνου» και διαβεβαιώνοντας πως «δεν επιτιθέμεθα εμείς στη Ρωσία».

Η Ουάσινγκτον, είπε ο κ. Μπάιντεν, βοηθά το Κίεβο να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση. «Η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη», επέμεινε και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει να λογοδοτήσει.

Αναφερόταν εμμέσως στα σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπογράμμισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ και το NATO εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Ρωσίας, με δεδομένες τις παραδόσεις μεγάλων ποσοτήτων οπλισμού στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους. Προειδοποίησε ακόμη ότι η τρέχουσα κατάσταση εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο κ. Μπάιντεν αντέτεινε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, αποκαλώντας ταυτόχρονα «ανεύθυνες» τις ρωσικές προειδοποιήσεις περί Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και περί της ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Προηγουμένως ο κ. Μπάιντεν δικαιολόγησε το αίτημα του το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χορήγηση περισσότερων όπλων στο Κίεβο, αξίας 20 δισ. δολαρίων, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παραμένει παθητικός παρατηρητής.

Το Κίεβο έχει ήδη λάβει 10 αντιαρματικά όπλα για κάθε ρωσικό τεθωρακισμένο, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, επιμένοντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν επιτίθεται».

Η Μόσχα έκρινε εξάλλου χθες πως οι συνεχιζόμενες παραδόσεις τεράστιων ποσοτήτων οπλισμού στην Ουκρανία από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους «απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος