Ουκρανία: Πολωνία και Τσεχία στέλνουν βαρύ οπλισμό στο Κίεβο

Σε ενίσχυση της ουκρανικής πολεμικής μηχανής προκειμένου να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από το Ντονμπάς, η Πολωνία   έστειλε  18 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab και η Τσεχία ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικού υλικού αξίας  που αγγίζει τα 28 εκατ. Ευρώ.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί από τη Δύση να της στείλει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο στα ανατολικά της χώρας  όπου συνεχίζεται το σφυροκόπημα  από το ρωσικό πυροβολικό.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, η Πολωνία εκπαίδευσε περίπου 100 μέλη του Πυροβολικού της Ουκρανίας στον χειρισμό τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η χώρα του άρχισε να παραλαμβάνει πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας από τη Δανία και αυτοκινούμενα πυροβόλα από τις ΗΠΑ.

Η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 ως 28 εκατομμυρίων ευρώ άμεσα, δήλωσε χθες Κυριακή 29/5,  η υπουργός Άμυνας της χώρας,  Γιάνα Τσερνόχοβα, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ČT.

«Είναι κρίσιμο η  βοήθεια να δίνεται με σταθερό ρυθμό», είπε η κυρία Τσερνόχοβα, διευκρινίζοντας ότι η Πράγα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας 140 εκατ. ευρώ από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Τσεχικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ άλλων, θα σταλούν άρματα μάχης T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, αυτοκινούμενα πυροβόλα DANA και επιθετικά ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού Mil Mi-24.

Η Τσεχία –μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999– απέχει λιγότερα από 400 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος