Ουκρανία: Ορθόδοξη μονή δέχθηκε ρωσικό πλήγμα

Μια εκκλησία από ξύλο μιας διάσημης ορθόδοξης μονής στην ανατολική Ουκρανία καταστράφηκε έπειτα από νέο ρωσικό βομβαρδισμό, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπενθυμίζοντας ότι από προηγούμενο ρωσικό βομβαρδισμό αυτή την εβδομάδα είχαν σκοτωθεί τέσσερις μοναχοι.

«Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε και πάλι σήμερα τη Λαύρα του Σβιατογκίρσκ», στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, μία από τις κύριες ορθόδοξες μονές της Ουκρανίας, έγραψε ο πρόεδρος στο Telegram δημοσιοποιώντας ένα βίντεο με τη σκήτη των Αγίων Πάντων στις φλόγες.

Ο Ζελένσκι υπενθύμισε πως το μοναστήρι είχε ήδη πληγεί αυτή την εβδομάδα από ρωσικούς βομβαρδισμούς «από τους οποίους σκοτώθηκαν τέσσερις μοναχοί και τραυματίσθηκαν σοβαρά τέσσερις άλλοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λαύρα φιλοξενεί επίσης 300 αμάχους, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά, που έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Η σκήτη «είχε καταστραφεί για πρώτη φορά τη σοβιετική εποχή. Στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε. Και τώρα πυρπολήθηκε από το ρωσικό στρατό», δήλωσε ο πρόεδρος και ζήτησε να αποβληθεί από την UNESCO η Ρωσία, μια «βάρβαρη» χώρα.

Ο μοσχοβίτικος κλάδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που διαχειρίζεται αυτή τη μονή, είχε αναφέρει προηγουμένως πως η πυρκαγιά στη σκήτη είχε εκδηλωθεί «έπειτα από εχθροπραξίες». «Δεν υπάρχουν άμεσα πληροφορίες για τα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της αυτή η Εκκλησία, η οποία διέρρηξε τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του πως οι μονάδες του, που είναι ανεπτυγμένες βόρεια του Σβιατογκίρσκ, «δεν διεξάγουν μάχες» σ’ αυτή την περιοχή και κατηγόρησε τα ουκρανικά στρατεύματα ότι «έβαλαν φωτιά» στη μονή.

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογκίρσκ θεωρείται ένας από τους τρεις πιο ιερούς τόπους της Ουκρανίας για τους ορθοδόξους. Πριν από τον πόλεμο, την επισκέπτονταν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος