Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ενεργειακές υποδομές – Αντεπίθεση των Ουκρανών μετά από 200 ημέρες πολέμου

Array

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ενεργειακές υποδομές της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ της κεντρικής Ουκρανίας, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές πόλεις, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Tην ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται με τον πρόεδρο Ζελένσκι να ανακοινώνει την απελευθέρωση της στρατηγικής σημασίας πόλης Ιζιουμ στα ανατολικά της χώρας.

Κατά το καιθημερινό του διάγγελμα την 200ή ημέρα του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους στρατιώτες «που απελευθέρωσαν εκατοντάδες πόλεις και χωριά μας (…) πιο πρόσφατα την Μπαλάκλια, το Ιζιουμ και το Κουπιάνσκ».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση», δήλωσε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο Βαλεντίν Ρεζνισένκο είχε δηλώσει ότι «ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι Ρώσοι χτύπησαν ενεργειακές υποδομές. Δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τις ήττες επί του πεδίου της μάχης» Και όπως πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, «θα τα καταφέρουμε. Ολες οι υπηρεσίες επιχειρούν. Θα αποκαταστήσουμε τα πάντα το συντομότερο δυνατόν».

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση έπληξαν ωστόσο και πολλές περιοχές της περιφέρειας του Χάρκιβ της βορειοανατολικής Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν στρατηγικής σημασίας υποδομές, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής χτύπησαν ζωτικής σημασίας υποδομές στην πόλη και την περιφέρεια του Χάρκιβ», έγραψε στο Telegram ο Ολεγκ Σινεχούμποφ.

«Σε πολλά κατοικημένα κέντρα δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και υδροδότηση. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στους τόπους των επιθέσεων αυτών και οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων αντιμετωπίζουν τις φωτιές».

Προελαύνουν οι Ουκρανοί στο Χάρκοβο

Στο μεταξύ οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, μία ημέρα αφότου τα αιφνιδιαστικά εδαφικά κέρδη τους ανάγκασαν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το κυριότερο προπύργιό τους στην περιοχή αυτήν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την προέλαση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη εάν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό.

«Στην περιοχή του Χαρκόβου, αρχίσαμε να προωθούμαστε όχι μόνο προς τα νότια και τα ανατολικά αλλά επίσης και προς τα βόρεια. Απομένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα (με τη Ρωσία)» υποστήριξε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος