Ουκρανία: Οι ΗΠΑ αξιώνουν έρευνα του ΟΗΕ για τη χρήση ιρανικών UAVs

Array

Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ζήτησε χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να διενεργηθεί έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις κατηγορίες του Κιέβου και συμμάχων του ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικής προέλευσης τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να ερευνά οποιαδήποτε παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία ή άλλους να τον εμποδίσουν ή να τον απειλήσουν (ώστε) να (μη) φέρει σε πέρας τις ευθύνες που του έχουν ανατεθεί», τόνισε ο Ρίτσαρντ Μιλς, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ήγειραν νωρίτερα την ίδια αξίωση με επιστολή τους.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια έκανε λόγο για «εξοργιστική κατάσταση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, απορρίπτοντας εκ νέου τις κατηγορίες των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και κρατών της Δύσης και προειδοποιώντας εναντίον οποιασδήποτε έρευνας του ΟΗΕ για το ζήτημα.

Εάν δοθεί πράγματι η εντολή να διενεργηθεί τέτοια έρευνα, η Μόσχα θα είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει τη συνεργασία της με τον ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Νεμπένζια, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση που είχε κάνει ο αναπληρωτής του, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πριν από μερικές ημέρες.

Το Ιράν πάντως “καταδίκασε δυναμικά” το κάλεσμα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας προς τον ΟΗΕ σχετικά με τη διενέργεια έρευνας των καταγγελιών, για χρήση από τη Ρωσία ιρανικών UAVs σε επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του ιρανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Ο Νάσερ Καναανί δήλωσε ότι το χθεσινό κάλεσμα από τις χώρες της λεγόμενης ομάδας Ε-3 ήταν “λανθασμένο και αβάσιμο” και για το λόγο αυτό “είναι καταδικαστέο και απορρίπτεται δυναμικά”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος