Νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις προκάλεσαν διακοπή νερού και ρεύματος στο Κίεβο – 3 νεκροί

Array

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα νέα πυραυλικά πλήγματα στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τουλάχιστον μια τοποθεσία υποδομών ζωτικής σημασίας στο Κίεβο, καθώς εκρήξεις ακούγονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να προκληθεί διακοπή νερού και ηλεκτροδότησης σε όλη την ουκρανική πρωτεύουσα. Τρεις άνθρωποι φαίνεται να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έξι άτομα έχουν τραυματιστεί.

Συναγερμοί προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή σήμαναν σε όλη την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αναφορές για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Ανταποκριτές του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι άκουσαν μέσα και γύρω από το Κίεβο πολλές ισχυρές εκρήξεις και ότι αντιαεροπορικοί πύραυλοι πετούσαν στον ουρανό. Ένας τοπικός πάροχος ενέργειας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν έκτακτες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο.

«(Πύραυλοι) έπληξαν μια από τις εγκαταστάσεις υποδομών της πρωτεύουσας. Μείνετε στα καταφύγια! Ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής συνεχίζεται», προειδοποιεί ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, στο Telegram.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις υποδομές που επλήγησαν. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν όλο και περισσότερο ουκρανικές υποδομές ζωτικής σημασίας τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από αποτυχίες τους στο πεδίο των μαχών που ακολούθησαν την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου.

Ρωσικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει διακοπές ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα που πλήττουν έως και 10 εκατομμύρια καταναλωτές. Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα νεογέννητο σκοτώθηκε σε μια ρωσική πυραυλική επίθεση που έπληξε ένα μαιευτήριο στην πόλη Βιλνιάνσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία νωρίτερα σήμερα.

Διακοπή νερού και ηλεκτροδότησης σε όλο το Κίεβο – 3 νεκροί από ρωσικά πυρά

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι ακόμη τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σήμερα στο Κίεβο, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ από τα ρωσικά πλήγματα διεκόπη η παροχή νερού και ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη την περιοχή του Κιέβου.

Ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο κρίσιμες υποδομές, δήλωσε ο Ολεξίι Κουλέμπα, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.

Επίσης, η παροχή νερού διεκόπη σήμερα στο Κίεβο μετά τα νέα ρωσικά πλήγματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Λόγω των βομβαρδισμών, η παροχή νερού έχει διακοπεί σε όλο το Κίεβο. Ειδικοί (…) εργάζονται για να αποκαταστήσουν την παροχή το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Κλίτσκο στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες νερού.

Πυρηνικοί σταθμοί Πιβντενουκραϊνσκ και Χμελνίτσκι διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω ρωσικών επιδρομών

Μονάδες του πυρηνικού σταθμού Πιβντενουκραϊνσκ στη νότια Ουκρανία διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω απώλειας ισχύος από το μπαράζ ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε ολόκληρη την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων μονάδες του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας αποσυνδέθηκαν επίσης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Χαμάλι.

Τμήματα αυτής της περιοχής έχουν επίσης αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και βρίσκονται χωρίς παροχή νερού, δήλωσε ο περιφερειάρχης στο Telegram.

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός λαός είναι «ακατάβλητος»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές που χτυπήθηκαν από τις σημερινές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, ενώ επαίνεσε τους συμπατριώτες του για το ψυχικό σθένος τους.

«Θα αποκαταστήσουμε τα πάντα και θα τα ξεπεράσουμε όλα επειδή είμαστε ένας ακατάβλητος λαός», δήλωσε ο Ζελένσκι σε σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ψήφισμα που χαρακτηρίζει τη Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας», ο ουκρανός πρόεδρος σχολίασε: «Η Ρωσία απέδειξε σε όλον τον κόσμο ότι αυτό είναι αλήθεια, εξαπολύοντας 67 πυραύλους κατά υποδομών της ενέργειας και του λαού μας. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό – πολλοί τραυματίες και υπάρχουν νεκροί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετική είδηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος