Ουκρανία: Μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ζημιά από νάρκες και αδρανή πυρομαχικά

Array

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η περιβαλλοντική ζημιά από τον πόλεμο της Ρωσίας θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους για χρόνια και κάλεσε τη Νέα Ζηλανδία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διπλωματία για να βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων.

Σε μια ομιλία βίντεο που απευθυνόταν σε βουλευτές στη Νέα Ζηλανδία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις είχαν μολύνει τα νερά και τα δάση, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ζώων και κατηγόρησε τη Ρωσία για οικοκτονία.

«Δεκάδες ποτάμια είναι μολυσμένα, εκατοντάδες ανθρακωρυχεία πλημμυρίζουν, δεκάδες από τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, καταστράφηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις», είπε.

«Όλα αυτά… θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους», είπε, αναφερόμενος στις διαρροές επικίνδυνων χημικών ουσιών και τις διαρροές που δημιουργούνται από νάρκες και πυρομαχικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα υποστήριξη για να απαλλάξει τη χώρα του από τις νάρκες και άλλα τα αδρανή πυρομαχικά, τα οποία, όπως είπε, βρίσκονται σε μια περιοχή ισοδύναμη με αυτή της Καμπότζης ή της Ουρουγουάης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μέχρι στιγμής, 174.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους είναι μολυσμένα με νάρκες ή άλλους μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους προέτρεψε τη Νέα Ζηλανδία, ένθερμο υποστηρικτή του Κιέβου, να ηγηθεί των προσπαθειών στον ΟΗΕ και σε άλλα φόρουμ για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ασφάλειας στην Ουκρανία και την αποναρκοθέτηση.

Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1,94 εκατομμυρίων δολαρίων και διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν είναι ένας ξεχασμένος πόλεμος».

Από την έναρξη του πολέμου, η Νέα Ζηλανδία έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.200 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, παρείχε σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και έστειλε περίπου 100 στρατιώτες στην Ευρώπη για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες.

“Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία δεν καθορίζεται από τη γεωγραφία. Δεν καθορίζεται από την ιστορία, τους διπλωματικούς δεσμούς ή τις σχέσεις”, είπε Jacinda Ardern. “Η κρίση μας ήταν απλή: Ρωτήσαμε τους εαυτούς μας: Τι θα γινόταν αν συνέβαινε σε εμάς;”

«Ακούσαμε τις εκκλήσεις σας για περισσότερη υποστήριξη, ιδιαίτερα σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου, ειδικά στο περιβάλλον», είπε η Jacinda Ardern ..Θα είμαστε δίπλα σας για να ανακτήσετε την ειρήνη αλλά και όταν θα ανοικοδομήσετε τη χώρα», είπε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Επιμέλεια: Mικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος