Ουκρανία: Κλιμακώνεται η αγωνία για χρήση πυρηνικών – «Ρήξη» στις σχέσεις της χώρας με τον Ίλον Μασκ

Array

Την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών επικύρωσε η Άνω ρωσική βουλή, με την αγωνία για τις εξελίξεις να κλιμακώνεται, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Στο μέτωπο, οι ουκρανικές δυνάμεις καταγράφουν επιτυχίες, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη σε Χερσώνα και Ντονέτσκ.

Ο απόπλους του ρωσικού υποβρυχίου που δυνητικά μεταφέρει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή κυριάρχησε το περασμένο 24ωρο στην διεθνή ειδησεογραφία, δίνοντας «λαβή» σε αναρίθμητα σενάρια συνωμοσίας. Πλέον όμως το κλίμα φόβου «απογειώνεται» μαζί με την αναχώρηση ρωσικού τρένου με στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό που κατευθύνεται προς την Ουκρανία, καθώς φέρεται να μεταφέρει και πυρηνικά όπλα.

Μεταξύ άλλων, οι Τimes δημοσίευσαν προειδοποίηση του ΝΑΤΟ προς τα κράτη μέλη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει πυρηνική δοκιμή στα σύνορα με την Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «Οι δυτικοί πολιτικοί, οι επικεφαλής κρατών το τελευταίο διάστημα κάνουν πολλές δοκιμές εξάπλωσης της “πυρηνικής ρητορικής”. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε κάτι τέτοιο».

Ρωσία: Μετά τη Δούμα και η Άνω Βουλή επικυρώνει τις προσαρτήσεις

Εν τω μεταξύ, μετά τη Δούμα και η Άνω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στα νοτιοανατολικά, που με την υπογραφή του προέδρου Πούτιν γίνονται νόμος του κράτους. Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπογράφει διάταγμα που αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο Πούτιν.

Επιτυχίες ουκρανικών δυνάμεων στα Νοτιοανατολικά

Στο νότιο μέτωπο, οι ουκρανικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανακαταλαμβάνουν χωριά περιοχών που πρόσφατα προσάρτησε η Ρωσία στη Χερσώνα και κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, με σκοπό να αποκόψουν τον εφοδιασμό των Ρώσων στο Νότο ενώ σπεύδουν στα ανατολικά για να ενισχύσουν το σιδηροδρομικό κόμβο της Λιμάν, που ανακατέλαβαν το σαββατοκύριακο.

Ρήξη στις σχέσεις Ουκρανίας – Ίλον Μασκ

Μια ρηξικέλευθη πρόταση του Ίλον Μασκ, για να γλιτώσουν εκατομμύρια άνθρωποι από ένα ενδεχόμενο πυρηνικό όλεθρο, προκαλεί σοβαρό ρήγμα στις μέχρι πρότινος άριστες σχέσεις της ουκρανικής ηγεσίας με τον πάμπλουτο επιχειρηματία.

Η ανάρτηση του Ίλον Μασκ:

«Επαναλάβετε τις εκλογές στις προσαρτημένες περιοχές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Η Ρωσία θα φύγει εάν αυτή είναι η επιθυμία του λαού.

Η Κριμαία επισήμως είναι τμήμα της Ρωσίας , όπως ήταν από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ)

Η υδροδότηση της Κριμαίας εξασφαλίζεται.

Η Ουκρανία παραμένει ουδέτερη.

ΝΑΙ Ή ΟΧΙ»

Η απάντηση του Ζελένσκι:

«Ποιον Ίλον Μασκ προτιμάτε;

Αυτόν που υποστηρίζει την Ουκρανία.

Αυτόν που υποστηρίζει τη Ρωσία».

Ακολουθώντας τον πρόεδρό τους, Ουκρανοί πρεσβευτές απέρριψαν την πρόταση Μασκ με ειρωνικά ακόμα και υβριστικά σχόλια στο Twitter.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ποπόρου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος