Ουκρανία: Κάτω από τους 3 εκατ. τόνους οι εξαγωγές σιτηρών το Νοέμβριο

Array

Οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών δεν θα φτάσουν στα 3 εκατομμύρια τόνους το Νοέμβριο, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει τις επιθεωρήσεις πλοίων σε λιμάνια, όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής (27/11), ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Αλεξάντερ Κουμπράκοφ.

Τον Οκτώβριο περίπου 4,2 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εξήχθησαν από τα ουκρανικά λιμάνια, όπως ανέφερε ο Κουμπράκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

«Τα τελωνεία πραγματοποιούσαν 40 ελέγχους την ημέρα, ενώ τώρα, εξαιτίας της ρωσικής στάσης πραγματοποιούνται πέντε φορές λιγότεροι έλεγχοι», είπε ο ίδιος.

Η συμφωνία 

Μία συμφωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία για να εξάγει τα αγροτικά προϊόντα της και να προστατευτεί ο διάδρομος μεταφοράς από τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα αρχικά επιτεύχθηκε τον Ιούλιο, ενώ παρατάθηκε για τέσσερις μήνες στα μέσα Νοεμβρίου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημαντική θέση στις εξαγωγές σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συμφώνησαν πως ομάδες ελεγκτών θα ελέγχουν τα πλοία, ώστε να διασφαλιστεί ότι ούτε άνθρωποι για τους οποίους ισχύουν απαγορεύσεις, αλλά ούτε και απαγορευμένα αγαθά θα εισάγονται ή θα εξάγονται από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ωστόσο, οι ουκρανικές εξαγωγές εξελίσσονται σε πιο αργούς ρυθμούς με το Κίεβο να κατηγορεί την άρνηση της Ρωσίας να επιταχύνει τις επιθεωρήσεις των πλοίων.

Στην ουρά 77 πλοία 

Σύμφωνα με τον Κουμπράκοφ, 77 πλοία περιμένουν στην ουρά προκειμένου να επιθεωρηθούν στην Τουρκία, ενώ τα τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα κάνουν χρήση μόνο του 50% της εξαγωγικής τους ικανότητας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος «εξαπατήθηκαν» από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, διανέμοντας τα σιτηρά στις χώρες του διεθνούς οργανισμού.

Το Σάββατο (26/11), ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φιλοξένησε μία διάσκεψη στο Κίεβο με συμμάχους της Ουκρανίας για την ενεργοποίηση ενός σχεδίου εξαγωγής σιτηρών οικονομικής αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων (144,47 εκατομμυρίων ευρώ) σε χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στην πείνα και στην ξηρασία.

Ουκρανία: Προειδοποιεί ο Ζελένσκι για νέες πυραυλικές επιθέσεις

Η Ρωσία θα συνεχίσει τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών της Ουκρανίας και η αντιαεροπορική άμυνα και οι πολίτες πρέπει να συνεργαστούν για να αντέξουν, δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι τρομοκράτες σχεδιάζουν νέα πλήγματα. Το ξέρουμε», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα(27/11). «Όσο έχουν πυραύλους, δυστυχώς δεν θα ησυχάσουν».

Προέβλεψε ότι η τρέχουσα εβδομάδα ίσως αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την προηγούμενη, όταν πλήγματα στις υποδομές ηλεκτροδότησης προκάλεσαν τις πιο εκτεταμένες διακοπές αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

«Οι δυνάμεις της άμυνάς μας ετοιμάζονται. Όλη η χώρα ετοιμάζεται. Έχουμε επεξεργαστεί όλα τα σενάρια μαζί με τους εταίρους μας», είπε. «Η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα, το κρύο, εναντίον του λαού μας», είπε, προσθέτοντας πως «μαζί θα αντέξουμε τα πάντα».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος