Ουκρανία: H πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου – «Ομολόγησε» 21χρονος Ρώσος λοχίας

Η πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή στρατευμάτων της Μόσχας ξεκίνησε στο Κίεβο και ο στρατιώτης που κατηγορείται ότι σκότωσε 62χρονο άμαχο στις 28 Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Μόλις 21 ετών ο λοχίας από το Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία, απάντησε «ναι» στον δικαστή που τον ρώτησε αν παραδέχεται τα γεγονότα χωρίς επιφυλάξεις, και δήλωσε ένοχος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν διοικούσε μια μικρή μονάδα μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων όταν η φάλαγγά τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με άλλους τέσσερις στρατιωτικούς, έκλεψε τότε ένα αυτοκίνητο.

Ενώ κυκλοφορούσαν κοντά στο χωριό Τσουπάχιβκα, στην επαρχία Σούμι (βορειοανατολικά), διασταυρώθηκαν με έναν 62χρονο άνδρα που έσπρωχνε το ποδήλατό του μιλώντας ταυτόχρονα στο κινητό του τηλέφωνο.

«Ο άνδρας σκοτώθηκε ακαριαία μερικές δεκάδες μέτρα από την κατοικία του γιατί ένας από τους στρατιωτικούς διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον 62χρονο, ώστε να μην τους καταγγείλει», σύμφωνα με την ουκρανική δικαιοσύνη.

Ο υπαξιωματικός ήταν μόνος στον διαχωριστικό χώρο που περιβαλλόταν από γυαλί, με τη διερμηνέα του να σκύβει προς το μέρος του σε μια μικρή αίθουσα του δικαστηρίου της περιοχής Σολομιάνσκι, στο Κίεβο.

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψή του χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας έναν βίντεο στο οποίο ο Βαντίμ Σισιμαρίν έλεγε ότι ήρθε να πολεμήσει στην Ουκρανία για «να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται για εγλήματα πολέμου, ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες ότι το Κίεβο υπονομεύει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος