Ουκρανία: Η Μόσχα δεν έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό για τα σιτηρά – Χωρίς νερό το 80% των αμάχων στο Κίεβο

Array

Στο Κίεβο, τη Ζαπορίζια και το Χάρκοβο, μεταξύ άλλων πόλεων, ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν και πάλι κρίσιμες υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Στο Κίεβο, το 80% των πολιτών δεν έχει νερό και οι κάτοικοι κάνουν ουρές, για να γεμίσουν δοχεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Ονισένκο η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέρριψε 44 από τους 50 ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν τη χώρα. Ο ένας ωστόσο, εξερράγη πάνω από την Μολδαβία που σε αντίποινα απελαύνει Ρώσο διπλωμάτη.

Mε τα πρώτα χιόνια να αναμένονται, η Ουκρανία θα λάβει βοήθεια από 12 χώρες στο θέμα των κατεστραμμένων υποδομών καθώς και ο εξοπλισμός επισκευών εξαντλείται, αφού είναι η τρίτη εβδομάδα των ρωσικών πληγμάτων με στόχο την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση.

Σιτηρά: Ο Ακάρ πιέζει τη Μόσχα «για να σωθεί» η συμφωνία – ‘Εξοδο 12 πλοίων επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ

Μετά την μονομερή αναστολή της συμφωνίας, η Μόσχα προειδοποιεί ότι δεν εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Παρόλα αυτά, δώδεκα πλοία γεμάτα σιτηρά και άλλα αγροτικά προϊόντα αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δηλώνει ότι πίεσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου  προκειμένου «να επαναξιολογηθεί η αναστολή» από την πλευρά της Μόσχας, τονίζοντας ότι η διακοπή των εξαγωγών δεν εξυπηρετεί κανέναν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  δήλωσε νωρίτερα ότι «αν και η Ρωσία ενεργεί διστακτικά, θα συνεχίσει τις προσπάθειες, υπηρετώντας την ανθρωπότητα».

O επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ διαβεβαιώνει πάντως, ότι δεν υπήρχαν εμπορικά πλοία στον προσυμφωνημένο διάδρομο την ώρα της επίθεσης, μετά την ρωσική καταγγελία ότι κάποια από τα drones κινούνταν μέσα στην ασφαλή ζώνη και ίσως εκτοξεύτηκαν από φορτηγό πλοίο.

Η Μόσχα προς το παρόν πάντως δεν έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό και έχει ενημερωθεί από την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ για τις κινήσεις των πλοίων.

NBC: Ο Μπάιντεν ύψωσε φωνή στον Ζελένσκι

Τον Ιούνιο, την περίοδο που οι Ρώσοι προήλαυναν ταχύτατα στο Ντονμπάς, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να εκνευρίστηκε στη διάρκεια τηλεφωνήματος με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γιατί ενώ μόλις του είχε ανακοινώσει βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ο Ουκρανός Πρόεδρος παρουσίασε νέα λίστα με όπλα. Ο Μπάιντεν ύψωσε τη φωνή ζητώντας μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού,  σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

https://twitter.com/SprinterMonitor/status/1587062831987531776?s=20&t=nw0oka7sZXvcX_7YxUU5qw

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος