Ουκρανία: Για μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς προειδοποιεί το ΝΑΤΟ – Τουρκικό παζάρι για την «απελευθέρωση» των σιτηρών

Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για έναν «μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος διαμηνύει ότι αυτή τη στιγμή «διακυβεύεται η έκβαση του πολέμου καθώς το 20% (125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) του Ουκρανικού εδάφους βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κατακτητών».

Στη νέα έκκληση Ζελένσκι να αυξήσει η διεθνής κοινότητα τις αποστολές πολεμικού εξοπλισμού, απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προειδοποιώντας για «απολύτως ανεπιθύμητα και μάλλον δυσάρεστα σενάρια» εάν τα τελευταία όπλα που προμήθευσε η Δύση στραφούν εναντίον της Ρωσίας.

«Αυτή η αποστολή όπλων θα φέρει περισσότερα δεινά στην Ουκρανία, η οποία είναι απλώς ένα εργαλείο στα χέρια εκείνων των χωρών που την προμηθεύουν με όπλα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο  Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» θα είναι ασφαλή τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει επίσης ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Anadolu: Τουρκική «γέφυρα για την απελευθέρωση των σιτηρών»

Το κρατικό πρακτορείο Ανατολού της Τουρκίας μεταδίδει ότι έχει προετοιμαστεί οδικός χάρτης για να βρεθεί λύση με τη συμμετοχή Ουκρανίας, Ρωσίας και Τουρκίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η φιλορωσική διοίκηση στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε στο μεταξύ  ότι θέτει υπό τον έλεγχό της κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όπως εταιρείες στρατηγικής σημασίας, εδάφη και φυσικούς πόρους που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κάτια Αντωνιάδη μεταδίδει ότι με το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ να έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα καθώς η Μόσχα επιχειρεί να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας από την ανατολική Ουκρανία έως την Υπερδνειστερία.

ΕΕ: Εγκρίθηκε το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Με την έγκριση της 6ης δέσμης κυρώσεων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίνεται και η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, το 6ο πακέτο κυρώσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά μελών της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις «σφαγές» στη Μπούτσα, καθώς και κατά ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων, κατόπιν άρνησης της Ουγγαρίας.

Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας, το εμπάργκο αυτό θα μειώσει κατά 92% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ , ως το τέλος του 2022, επισημαίνει η γαλλική προεδρία της ΕΕ. «Όταν καταστεί δυνατό, θα προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, μέσω αγωγών».

Ρωσία: Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα είναι οι πρώτοι που θα υποφέρουν

«Ως αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων, οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα υποφέρουν πάνω απ’ όλα», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε τηλεοπτικά σχόλια, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρχει «μεγάλο έλλειμμα» προϊόντων πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε  νέες κυρώσεις , οι οποίες στοχοποιούν πολλά πολυτελή γιοτ που σχετίζονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν ολιγάρχη που ηγείται μια μεγάλης μονάδας παραγωγής χάλυβα και έναν τσελίστα που η Ουάσινγκτον λέει ότι λειτουργεί ως μεσάζων για τον Ρώσο ηγέτη.

Διαβάστε επίσης:Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Το ertnews παρουσιάζει το χρονικό του πολέμου και όλες τις εξελίξεις (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος