Ουκρανία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο Γκοστομέλ – Πυραυλική επίθεση στο Κίεβο

Πεδίο σφοδρών μαχών αποτελεί το Γκοστομέλ κι ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου ελέγχουν το αεροδρόμιο εδώ και ένα μήνα, οι εικόνες της απόλυτης καταστροφής μαρτυρούν τη σκληρότητα των μαχών, με την καταμέτρηση των νεκρών να συνεχίζεται.

Στο αεροδρόμιο έγινε η «μητέρα των μαχών» στα περίχωρα της πρωτεύσας. Από τη μια πλευρά η «ελίτ» των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, η αερομεταφερόμενη VDV κι από την άλλη οι άνδρες ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, η εθνοφρουρά και πολίτες.

«Υπήρχαν σφοδρές μάχες, ο εχθρός μας εδώ υπέστη μεγάλες απώλειες. Υπάρχουν άρματα μάχης καμένα, καταστραμμένα, ελικόπτερα που έχουν καταρριφθεί. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής μάχης» τόνισε αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Πέρασε καιρός από την μάχη εντός του αεροδρομίου, αλλά η καταμέτρηση των νεκρών συνεχίζεται. Εκεί έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1000 Ρώσοι στρατιωτικοί οι οποίοι είχαν καταφτάσει μέσω Λευκορωσίας για να ενισχύσουν τους αλεξιπτωτιστές και να περάσει στα χέρια της Ρωσίας το αεροδρόμιο.

Από τα τέλη Μαρτίου και μετά οι δορυφόροι έδειχναν πως δεν υπήρχε Ρώσος στο αεροδρόμιο, ενώ λίγα 24ωρα μετά το Κρεμλίνο δια του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας ανακοίνωνε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από το Κίεβο. Ωστόσο το αεροδρόμιο μυρίζει ακόμα θάνατο. Από τις πρώτες ημέρες του Απρίλη η Ουκρανία ελέγχει τον χώρο του αεροδρομίου αλλά η δουλειά για την απομάκρυνση όλης της καταστροφής θα κρατήσει πολλούς μήνες ακόμα.

Ουκρανία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο Γκοστομέλ – Πυραυλική επίθεση στο Κίεβο

Την ίδια ώρα αυξάνεται η ρωσική επιθετικότητα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Νωρίς το βράδυ ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο. Στα δυτικά της πόλης σημειώθηκε πυραυλική επίθεση με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. Επίσης, ακούστηκαν εκρήξεις και σε άλλες περιοχές, όπως στη Ζαπορίζια.

Παράλληλα, τα πτώματα ακόμη 20 αμάχων βρέθηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες στην περιφέρεια του Κιέβου, την οποία για πολλές εβδομάδες είχε εν μέρει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική αστυνομία. Τα 20 αυτά πτώματα βρέθηκαν “στην Μποροντιάνκα, στα χωριά που δεν απέχουν πολύ από εκεί και στα χωριά της περιφέρειας του Βίτσγκοροντ.

Στο μεταξύ νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι ο στρατός έθεσε εκτός λειτουργίας έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουκρανία, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να παρέχονται στις ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπλα από τη Δύση.

Το υπουργείο εξήγησε ότι βομβάρδισε τους σταθμούς με υψηλής ακρίβειας όπλα, ενώ επίσης πρόσθεσε ότι έπληξε άλλους 40 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών και όπλων του πυροβολικού.

Αποστολή: Γιώργος Σιδέρης
Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο-Μαρνιεράκης
Ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος