Κρεμλίνο: Δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στις 9 Μαΐου – Κίεβο: Θα γίνει στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη

Η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο απορρίπτοντας ωστόσο εικασίες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με τα σενάρια που προβάλλει η Δύση για την 9η Μαΐου.

«Η Μαριούπολη θα γίνει κέντρο εορτασμών»

Η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη για την 9η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

«Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται επειγόντως, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί».

Οι Ρώσοι τηλεθεατές θα δουν τα ρεπορτάζ για «την χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης που βλέπουν να φθάσουν οι Ρώσοι στην πόλη τους, αναφέρει η GUR, σύμφωνα με την οποία «μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προπαγάνδας βρίσκεται σε εξέλιξη» προς τον πληθυσμό της πόλης, που, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πλέον ανέρχεται σε 100.000 έως 120.000 ανθρώπους από μισό εκατομμύριο πριν από τον πόλεμο.

Το Κρεμλίνο στο μεταξύ διέψευσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, της τελευταίας εγκατάστασης στην οποία παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. «Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει προηγουμένως αεροπορικά πλήγματα και επιθέσεις πυροβολικού για να «καταστραφούν θέσεις βολής» των ουκρανικών δυνάμεων.

Λίγο πάντως μετά τις δηλώσεις της Μόσχας ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι«σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Όπως ανέφερε στην ουκρανική τηλεόραση: «χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι ασφαλείς ή όχι». Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε για μία ακόμη φορά πως υπάρχουν «άμαχοι, εκατοντάδες εκεί κάτω», αλλά και «παιδιά που περιμένουν να διασωθούν».

Εκπρόσωπος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικών Συνόρων δήλωσε νωρίτερα ότι το Κίεβο θα είναι έτοιμο αν οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας συμμετάσχουν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δήλωσε πως ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια προκειμένου να ελέγξει την ετοιμότητα μάχης της επισημαίνοντας ότι δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονές της.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) η Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει σε κάποιο σημείο το έδαφος της Λευκορωσίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντρίι Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικών Συνόρων.

«Επομένως, είμαστε έτοιμοι», είπε και πρόσθεσε πως τα σύνορα με τη Λευκορωσία έχουν ενισχυθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος