Εκρήξεις στο Κίεβο – Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση στους Ουκρανούς στρατιώτες στη Μαριούπολη

Nέες εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής 17/4 στο Κίεβο, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις από τη ρωσική εισβολή στα ανατολικά. Η Μαριούπολη, που αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής, φαίνεται πως θα είναι η πρώτη ουκρανική μεγαλούπολη που καταλαμβάνει η Ρωσία, 53 μέρες από την έναρξη του πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αν οι στρατιώτες που εξακολουθούν να πολεμούν στη Μαριούπολη καταθέσουν τα όπλα τους από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής, θα παραμείνουν ζωντανοί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εναπομείναντες στρατιώτες – που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε ότι η «προσφορά» της Μόσχας προς τους στρατιώτες έγινε εξαιτίας της «καταστροφικής κατάστασης» στο εργοστάσιο καθώς και για «καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους».

«Εγγυόμαστε ότι θα σωθούν οι ζωές όλων όσοι θα καταθέσουν τα όπλα», τόνισε ο Μιζίντσεφ.

Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.

Η εξόντωση των τελευταίων Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση, διαμήνυσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ νωρίτερα κάλεσε τους πολίτες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξοντώσει τους κατοίκους της πόλης, ενώ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι τα στρατεύματά της είχαν εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1.450 άνθρωποι εγκατέλειψαν χθες τις εμπόλεμες ζώνες, ενώ η Μόσχα έκανε λόγο για τη μεταφορά στη Ρωσία περίπου 15.800 αμάχων.

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος