Oυκρανία: Αντεπίθεση στα ανατολικά με επίκεντρο το Χάρκοβο

Array

Αντεπίθεση- έκπληξη με «ανακατάληψη 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε έξι ημέρες», περιγράφουν διεθνή πρακτορεία υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των εκτοξευτήρων μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Φέρεται μάλιστα να επλήγησαν οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού του Ντονμπάς, αν και το Κρεμλίνο επιμένει ότι ανασυντάσσεται στα ανατολικά.

Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών που έλεγχαν οι ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι στρατιώτες μας έχουν ήδη απελευθερώσει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και τα νότια και εξακολουθούμε να προελαύνουμε”, τόνισε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε ξεχωριστά τρεις στρατιωτικές μονάδες, των οποίων εξήρε “τη γενναιότητα” στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης η οποία θα οδηγήσει, αν εδραιωθούν οι νίκες, στα σημαντικότερα εδαφικά κέρδη για την Ουκρανία μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου στα τέλη Μαρτίου.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε αρχικά μια επιχείρηση αντεπίθεσης στα νότια, προτού σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα μια γρήγορη πρόοδο στην επαρχία του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν σε άλλες θέσεις.

Oυκρανία: Αντεπίθεση στα ανατολικά με επίκεντρο το Χάρκοβο

Επίσης αναφέρει ότι έχει σημειώσει νίκες στην περιοχή της Χερσώνας, που ελέγχει η Ρωσία και η οποία συνορεύει με την προσαρτημένη από τη Μόσχα Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες που βρίσκονται από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

Από την έναρξη της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 5.800 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τον ιστότοπο του προγράμματος Oryx. Στον κατάλογο του περιλαμβάνονται οχήματα και εξοπλισμός, η απώλεια των οποίων έχει επιβεβαιωθεί με οπτικά αποδεικτικά στοιχεία, φωτογραφίες ή βίντεολήψεις.

Από αυτά, 3.670 καταστράφηκαν, 136 υπέστησαν ζημιές, 303 εγκαταλείφθηκαν και 1.692 αιχμαλωτίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος