Ουκρανία: Ανηλεές σφυροκόπημα στα ανατολικά – Ο Πούτιν πιέζει τη Δύση με επισιτιστική κρίση

Πληθαίνουν οι μάχες στο Ντονμπάς, με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως η κατάσταση στα ανατολικά είναι χειρότερη από ό,τι μπορεί να πει κανείς και επανέλαβε το αίτημα για αποστολή περισσότερων όπλων.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει «γενοκτονία» στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας του. «Η επίθεση σε εξέλιξη των δυνάμεων κατοχής στο Ντονμπάς μπορεί να κάνει την περιφέρεια ακατοίκητη»,  είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως έχουν βαλθεί να μετατρέψουν «σε στάχτες» πολλές πόλεις της περιφέρειας αυτής.

Η Ρωσία επιδίδεται σε «εκτοπισμούς» και «μαζικές δολοφονίες αμάχων» στο Ντονμπάς, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, για τον οποίο «όλα αυτά (…) είναι προφανώς πολιτική γενοκτονίας που διαπράττεται από τη Ρωσία».

«Τις τελευταίες 24 ώρες στην περιοχή του Ντόνετσκ οι Ρώσοι έπληξαν 94 στόχους αμάχων» ανακοίνωσε η Ουκρανική Εθνική Αστυνομία. “Επιτέθηκαν σε 11 κατοικημένες περιοχές. 76 σπίτια πολιτών, ένα σχολείο, ένας πυροσβεστικός σταθμός, ένα κάμπινγκ, 13 εταιρείες υπέστησαν ζημιές. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτοξευτή πυραύλων Uragan για την επίθεση” πρόσθεσαν οι Αρχές.

Εξάλλου, περισσότεροι από 5.000 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνται στην αυτοανακηρυχθείσα “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS επικαλούμενο έναν ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών, ο οποίος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δυνάμεις των αυτονομιστών έχουν λάβει τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Λίμαν, στην ανατολική Ουκρανία. Το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν ωστόσο σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Την ίδια ώρα, η πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, η μοναδική στην περιοχή του Λουχάνσκ που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, βρίσκεται υπό αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις, το 60% των σπιτιών έχει καταστραφεί ολοσχερώς και έως και το 90% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές. Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Oleksandr Stryuk, σύμφωνα με το BBC, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Ανάμεσά τους είναι στρατιώτες αλλά και πολίτες. Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σεργκίι Γκαϊντάι, είπε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές του Σεβεροντονέτσκ το τελευταίο 24ωρο.

Ουκρανία: Ανηλεές σφυροκόπημα στα ανατολικά – Ο Πούτιν πιέζει τη Δύση με επισιτιστική κρίση
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Δεν ήταν μια ήσυχη νύχτα στην περιοχή Σούμι, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ουκρανία στα σύνορα με τη Ρωσία. Στο Telegram, ο κυβερνήτης Ντμίτρι Ζιβίτσκι ανέφερε ότι τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν έντονοι βομβαρδισμοί, ενώ από σήμερα το πρωί η πόλη Σόστκα, στα βόρεια της περιοχής, βομβαρδίζεται από όλμους κάθε μισή ώρα.

Ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν τη νύχτα και το πρωί στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Valentyn Reznichenko, σύμφωνα με το Ukrinform. “Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις. Σοβαρές καταστροφές“, είπε, εξηγώντας ότι οι διασώστες σκάβουν στα ερείπια αναζητώντας τραυματισμένους ή θύματα.

Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο αυξήθηκε σε τουλάχιστον εννέα, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού 5 μηνών, ενώ τουλάχιστον 19 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, που σημείωσαν ότι η πόλη βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των ρωσικών πυρών χθες το βράδυ.

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων στην Ουκρανία πλησιάζει τους 4.000 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κάτοικοι που σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής από τις ρωσικές δυνάμεις είναι τουλάχιστον 3.998 (τα στοιχεία ενημερώθηκαν έως την Τετάρτη), ενώ οι τραυματίες άμαχοι είναι τουλάχιστον 4.693. Ωστόσο, η υπηρεσία πιστεύει ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ υψηλότερα.

241 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, ενώ 438 τραυματίστηκαν. Αυτό ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για προσωρινό απολογισμό, δεδομένου ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων στα μέρη όπου εξακολουθούν να γίνονται εχθροπραξίες, στα κατεχόμενα εδάφη και σε αυτά που απελευθερώθηκαν. Ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία καταγράφεται σε Ντόνετσκ, Κίεβο, Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.

Ουκρανία: Ανηλεές σφυροκόπημα στα ανατολικά – Ο Πούτιν πιέζει τη Δύση με επισιτιστική κρίση
(AP Photo/Sergei Grits)

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει πιο ισχυρά όπλα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει πιο ισχυρά όπλα στην Ουκρανία ως μέρος ενός νέου πακέτου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης στο CNN. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, Multiple Launch Rocket System ή MLRS, τα οποία ο Ζελένσκι ζητούσε εδώ και αρκετό καιρό. Τα όπλα, που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να εκτοξεύσουν δεκάδες ρουκέτες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, πολύ μακρύτερα από οποιοδήποτε άλλο σύστημα υπάρχει ήδη στην Ουκρανία και σύμφωνα με το Κίεβο θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής στον πόλεμο τους εναντίον της Ρωσίας.

Ένα άλλο σύστημα που απαιτείται από την Ουκρανία είναι το High Mobility Artillery Rocket System ή HIMARS, το οποίο είναι ελαφρύτερο από το Mlrs αλλά ικανό να εκτοξεύει τον ίδιο τύπο πυρομαχικών. Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν είχε αποφύγει να στείλει αυτά τα συστήματα από φόβο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί εντός ρωσικού εδάφους με αποτέλεσμα την αντίδραση της Μόσχας, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Πούτιν πιέζει τη Δύση με επισιτιστική κρίση

Οι ΗΠΑ απέρριψαν χθες Πέμπτη την αξίωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη μεταφορά με πλοία τροφίμων και λιπασμάτων για να αποτραπεί διεθνής επισιτιστική κρίση, όμως υπό τον όρο ότι «θα τερματιστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση με πολιτικά κίνητρα».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα επιτραπεί να ξαναρχίσουν αν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ αντέτεινε ότι είναι ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός αυτός που εμποδίζει τη μεταφορά τόνων τροφίμων και λιπασμάτων, όχι οι δυτικές κυρώσεις, προσθέτοντας πως δεν τίθεται καν θέμα άρσης των κυρώσεων.

«Δεν υπάρχει καμία (τέτοια) συζήτηση. Όλο αυτό το προκαλεί η Ρωσία», επέμεινε η κυρία Ζαν-Πιερ. Η Μόσχα «πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», ο οποίος «πλήττει την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων», επέμεινε. «Η Ρωσία, που εμποδίζει την εξαγωγή τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια, αυξάνει την πείνα στον κόσμο. Η ευθύνη είναι δική της», επανέλαβε.

Ουκρανία: Ανηλεές σφυροκόπημα στα ανατολικά – Ο Πούτιν πιέζει τη Δύση με επισιτιστική κρίση
(AP Photo/Mstyslav Chernov)

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ανάμεσα στους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και άρα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον εφοδιασμό πολλών χωρών με τρόφιμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καταγγέλλει το Κίεβο.

Ο κ. Πεσκόφ κατηγόρησε από την πλευρά του το Κίεβο για έλλειψη ρεαλισμού, επιμένοντας ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας, ιδίως η εγκατάλειψη του ελέγχου των περιφερειών των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς και η αποδοχή της προσάρτησης της Κριμαίας, πρέπει να ικανοποιηθούν. Ο κ. Ζελένσκι επιμένει να λέει πως η Ουκρανία δεν θα παραδώσει κανένα τμήμα της επικράτειάς της και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μάχεται.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κ. Πούτιν, διαπίστωσε πως ο ρώσος πρόεδρος θέλει να συμβάλει να επιλυθεί η διεθνής επισιτιστική κρίση. Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον κ. Ζελένσκι για να ακούσει τη δική του γνώμη. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει έστω μια αχτίδα ελπίδας πως θα ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά τη συνδιάλεξή του με τον ρώσο πρόεδρο, ο κ. Ντράγκι απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Ρωσία: Το Κίεβο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες Πέμπτη τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και τη Δύση ότι υποστηρίζει το Κίεβο στη στάση του αυτή. «Βολεύει τη Δύση να υποστηρίζει αυτή την αδιαλλαξία», η οποία από «λογική» σκοπιά «δεν στέκει και πολύ καλά», έκρινε ο ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην αραβική υπηρεσία του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πάντως σήμερα ότι η Ουκρανία δεν ανυπομονεί να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα πως αυτό πιθανόν να είναι απαραίτητο για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Υπάρχουν πράγματα για να συζητηθούν με τον Ρώσο ηγέτη. Δεν σας λέω ότι οι άνθρωποί μας ανυπομονούν να του μιλήσουν, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα αυτού που ζούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος σε ινδονησιακό think tank. «Τι θέλουμε από αυτή τη συνάντηση… Θέλουμε πίσω τις ζωές μας… Θέλουμε να πάρουμε πίσω τη ζωή μιας κυρίαρχης χώρας εντός του δικού της εδάφους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν φάνηκε να είναι έτοιμη ακόμα για σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουκρανία για το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν παγώσει, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές τι επιθυμεί το Κίεβο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους: «Η ουκρανική ηγεσία κάνει συνεχώς αντιφατικές δηλώσεις. Αυτό δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τι επιθυμεί η ουκρανική πλευρά».

Οι τελευταίες γνωστές δια ζώσης ειρηνευτικές συνομιλίες έγιναν στις 29 Μαρτίου. Οι επαφές συνεχίστηκαν εξ αποστάσεως για ένα διάστημα αλλά και οι δύο πλευρές λένε ότι τώρα έχουν σταματήσει.

Πηγή: repubblica, CNN, Ukrinform, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος